Efter skandale og 74 forgiftede børn: Esben Lunde vil sætte kontrollen med D-dråber under lup

Det må ikke ske igen.

Sådan lyder det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), efter at der er opdaget for store koncentrationer af D-vitamin i et kosttilskud til småbørn.

- Når en virksomhed laver så alvorlig en fejl, skal der selvfølgelig straks sættes ind, så forældre ikke skal være utrygge ved, om de D-dråber, de giver til deres små børn, er giftige, siger Esben Lunde Larsen i en skriftlig kommentar.

Firmaet Inno Pharma trak 21. juli produktet Inno Pharma vitamin D3-dråber tilbage, fordi der var påvist et indhold af D-vitamin, der var 75 gange for højt.

Den høje dosis skyldtes ifølge producenten en regnefejl.

Siden er over 150 børn blevet undersøgt for forgiftninger.

- Jeg vil bede Fødevarestyrelsen om, i samarbejde med de andre ansvarlige myndigheder at vurdere, om der på baggrund af sagen bør ske tilpasninger i kontrollen med denne type kosttilskud, siger Esben Lunde Larsen.

Tidligere har både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti opfordret ministeren til at undersøge, om tilsynet med kosttilskud skal skærpes.

Esben Lunde Larsen vil nu granske, hvordan det kunne gå til, at D-dråberne fra Inno Pharma blev så koncentrerede.

- Fordi vi ikke kan leve med den slags fejl, vil jeg bede virksomheden og Fødevarestyrelsen om at lave en redegørelse over forløbet, hvordan det kunne ske, og hvordan det sikres, at det ikke gentager sig.

- For det må ikke ske igen, siger Esben Lunde Larsen.

Han understreger, at produktionen af de pågældende D-vitamindråber er stoppet. Produktionen kan først genoptages, når Fødevarestyrelsen har været på et "dybdegående" kontrolbesøg hos virksomheden i Vejle senere i august.

Af de godt 150 børn, der er blevet undersøgt for forgiftninger med D-vitamin, havde 74 forhøjet calciumniveau i blodet - og heraf havde seks børn et svært forhøjet niveau.

Et stort indtag af D-vitamin kan netop øge blodets indhold af calcium, og ved en forgiftning kan de indre organer tage skade.

/ritzau/

Dagens Gossip