Efter venten krydser Sydsudans flygtninge Sudans grænse

Sudan er nu begyndt at tage imod nogle af de tusinde af sydsudanske flygtninge, der har ventet ved en grænsepost i et forsøg på at undslippe de blodige kampe i deres land.

Det rapporterer statslige medier søndag. De voldsomme kampe i Sydsudan har fået hundredtusinder til at flygte fra hus og hjem

Embedsmænd i Sudan bekræfter, at "1500 flygtninge blev taget til Sudan gennem grænseposten ved Joda," skriver nyhedsbureauet Sudanese Media Centre.

Fredag rapporterede nyhedsbureauet AFP, at flere hundrede flygtninge ventede på at krydse landegrænsen.

De havde ikke fået tilladelse til at passere grænsen, selvom Sudans præsident, Omar al-Bashir, tidligere på måneden tilkendegav, at de frit kunne krydse grænsen.

En flygtning, som AFP har talt med, siger, at han har ventet på at krydse grænsen i fire dage, efter at han flygtede fra kampe i byen Malakal, der er et af brændpunkterne under konflikten. Her forsøger oprørere at genvinde magten.

Det er regeringen og oprørerne, der på skift har haft kontrollen i provinshovedstaden i Øvre Nil.

De nyankommne har fået udleveret tæpper, mad, køkkenredskaber og anden støtte.

De er del af en større flygtningestrøm på 80.000 mennesker, som ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har søgt sikkerhed i nabolande.

Mindst 1000 er dræbt, og ifølge FN er flere hundredetusinde civile flygtet den seneste måned.

Konflikten i Sydsudan har stået på i fem uger, og repræsentanter for de stridende parter har sendt delegationer til fredsforhandlinger i nabolandet Etiopien.

Kampene er fortsat, selv om forhandlingerne har været i gang i flere uger, og det internationale samfund har lagt stort pres på parterne for at genskabe freden i verdens yngste land fra 2011.

Ifølge Dansk Flygtningehjælp er omkring 20.000 flygtet til Etiopien og 42.000 til det nordlige Uganda.

Derudover er der over 350.000 personer, der er fordrevet internt i landet.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip