Efterårsferie: Sådan sikrer du dig mod indbrudstyve

Skrevet af Elo Christoffersen

12/10/2012

Dagens topnyheder

Tyveknægte holder aldrig ferie. Derfor er der al mulig grund til, at du forbereder DIT hus på, at det skal være alene hjemme i efterårsferien? Men hvem passer på huset? For der er vel nogen til at tage sig af det og kontrollere for ubudne gæster.

Vi frygter alle sammen for at komme hjem fra ferie og finde huset gennemrodet fra a til z, men in¬derst inde håber vi på, at det aldrig sker for os. Du kan selv gøre meget for, at frygten ikke bliver til virkelighed. Så kan du i stedet slappe af og nyde ferien. Indbrudstyvene har ikke tid til at holde ferie, for efterårsferien er et af de tidspunkter, hvor de har meget travlt. Tyven har arbejdsro, og risikoen for at blive opdaget er minimal.

Lav aftaler med naboen

Inden du tager på ferie eller er bare rejst væk nogle dage, sikrer du dig, at der er nogen, der kan se efter dit hus.

Har du og naboerne etableret Nabohjælp, kan I reducere indbruddene mellem 16 og 26 %. Det viser undersøgelser af effekten af nabohjælp. Derfor er der al mulig grund til at få gjort alvor af at få etableret Nabohjælp, hvor de, der er hjemme, skærper opmærksomheden overfor mistænkelige personer på vejen.

Lokale øjne og ører er guld værd

Ingen er bedre end naboerne til at observere ændringer i gadens normale billede. Hører denne mand eller det køretøj til i min gade? Kontakt politiet, hvis du oplever noget, der  afviger fra det normale, f.eks. en varebil om formiddagen eller en fremmed person med en stor sportstaske. Kan det være en tyveknægt, som forbereder et indbrud? Tyveknægte bryder sig ikke om at blive iagttaget.

Se dit hus med tyvens øjne

Sørg for, at det altid ser ud som om, at du er hjemme – det gælder i øvrigt også når du er på arbejde, en tur i biografen, til sport eller på besøg hos venner. Ellers signalerer huset, at her er der fred og ingen fare. Det udnytter indbrudstyven.

Se dit hus med indbrudstyvens øjne og stil spørgsmålet. Hvor vil jeg selv bryde ind? Tyven ser det samme, og vil formentlig bryde ind samme sted. Gør dig overvejelser over, hvad der kunne friste tyven til at lave indbrud i dit hus.

Er dit hus sikret mod standardtyven

Det handler om at sikre sit huset så godt, at det ikke umiddelbart kan opbrydes med indbrudstyvens standardværktøj – en otte mm skruetrækker eller et lille koben, fortæller lederen af Syd- og Sønderjyllands politis kriminalpræventive sekretariat, politikommissær Christian Østergård.

Et godkendt terrassedørsgreb, som kan låses indvendigt med nøgle, forhindrer tyven i at bryde ind gennem terrassedøren. Låsen giver indbrudstyven dårlige arbejdsforhold, da tyvens mest yndede flugtvej er spærret. Ordentlige låse og sikringsløsninger på døre og vinduer er alfa og omega, og det gør tyvens arbejde ekstra besværligt. Indbrudstyven må prøve lykken et andet og mindre sikkert sted.

Indbrudstyvens værste fjender

Nogle af indbrudstyvens fjender er, at det tager tid og støjer for meget at bryde ind. Så risikerer tyven, at naboer og andre kan overraske ham. Lys gør også indbrudstyven synlig for andre.

Klip hækken

Derimod giver høje og tætte hække indbrudstyven de bedste arbejdsbetingelser! Kan du opholde dig ugenert i haven, kan indbrudstyven også arbejde uden at blive opdaget. Samtidig med at terrassedøre ofte er helt utilstrækkelig sikrede, giver det indbrudstyven helt prima arbejdsbetingelser.

En ulykke kommer sjældent alene

Har du først haft indbrud, er der god grund til at være ekstra motiveret for at sikre huset. Otte procent af de huse, der har haft indbrud, får det igen inden for et år – så hvorfor vente på, at der sker igen? Bygge¬markederne har ofte tilbud på sikringsudstyr – tal evt. med din låsesmed og/eller tømrer om, hvordan du sikrer huset.

Politiet giver også gerne gode råd om sikring af dit hus.

Husk inden afrejse

Inden du tager af sted på ferie, er der en række sikkerhedsforanstaltninger, som du med fordel kan foretage dig. Rådene gælder også alle andre store indbrudsdatoer som f.eks. Sankt Hansaften, jule¬dagene o.s.v.:

• Luk alle vinduer og lås alle døre. Gå en runde og check at dørene er låste
• Smid blomster, der kan visne, mens du er bortrejst, ud
• Lås alle indvendige døre i boligen. Det stresser og øger tidspresset på tyven, hvis uheldet er ude, og ind¬brudstyven er kommet ind i huset. Huse, der er besværlige, bliver ofte opgivet.
• Træk ikke gardiner for vinduerne. Det giver indtryk af, at boligen er forladt
• Hvad kan tyven se gennem dine vinduer? Stil værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra
• Ryd ikke for pænt op – boligen skal se ud, som om den er beboet. Lad et par kopper stå fremme på spise¬bordet eller sofabordet sammen med kaffekanden.
• Lad lidt tøj hænge på tørresnoren
• Opbevar altid værdifulde genstande som smykker, kontanter, samlinger mv. i sikkerheds-boks
• Fjern batterier fra dørklokken. Det gør tyven usikker, hvis det er svært at konstatere, om der er no¬gen hjemme, fordi klokken ikke kan høres
• Undgå at fortælle på face book, internettet, telefonsvarer eller lignende, at du er bortrejst. For¬tæl gerne på face book, når ferien er vel overstået!
• Har du en tyverialarm, så check inden ferien om alarmen virker
• Lås redskabsskuret, så tyven ikke kan benytte redskaber, stiger eller værktøj til at begå ind¬bruddet med.

Se flere gode råd på www.dkr.dk  , www.stopindbrud.dk   eller www.politi.dk

Foto: falck.dk (Arkivfoto).