Efterforsker: Forkert at holde Qatar-rapport hemmelig

Skrevet af admin

13/10/2014

Dagens topnyheder

Fifa-efterforskeren Michael Garcia øger sit pres på det internationale fodboldforbund (Fifa) for at få offentliggjort en rapport omkring tildelingen af VM i 2018 og 2022 til henholdsvis Rusland og Qatar.

På en konference i London opfordrer Garcia mandag Fifa til give at give folk et indblik i valget af de to værtslande.

Fifas præsident, Sepp Blatter, har afvist, at offentliggøre Garcias 350 sider lange rapport for at beskytte de personer, der optræder i undersøgelsen.

- Undersøgelsen og afgørelsen foregår på en måde, så næsten ingen ser eller hører, hvad der foregår.

- Det er et system, der måske vil passe fint til en efterretningstjeneste, men ikke i en proces, der skal sikre mere etik i en international sportsinstitution, som tjener folket, fastslår Michael Garcia.

Amerikaneren, der tidligere har arbejdet for FBI, mener, at offentligheden har krav på at vide, hvad der er foregået, efter at Qatar i månedsvis er blevet beskyldt for at bestikke højtstående Fifa-medlemmer før valget.

- Formålet med gennemsigtighed er ikke at udstille enkeltpersoner ved at lufte deres beskidte sengetøj eller skade organisationen ved at vise, hvad der gik galt. Det er det modsatte.

- Hvis en institution har taget betydelige skridt i den retning, så vil gennemsigtigheden bevise netop det over for offentligheden, siger Garcia.

75 personer er blevet afhørt til rapporten, som blandt andet blev sat i værk, fordi den engelske avis Sunday Times op til sommerens VM i Brasilien skrev, at Qatar brugte bestikkelse i jagten på VM-værtskabet.

Højt placerede Fifa-medlemmer har tidligere slået til lyd for en omafstemning, hvis korruptionsanklagerne viser sig at være sande.

/ritzau/AFP