Efterforsker: Mange skal afhøres om Tibet-sagen

Skrevet af admin

06/10/2015

Dagens topnyheder

Et større antal nuværende og tidligere ansatte i Københavns Politi skal afhøres om de formodede løgne og vildledning af Folketinget i den såkaldte Tibetsag.

Efterforskningen af den usædvanlige sag er en af de hidtil største opgaver for Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), oplyser chefen for den særlige myndighed.

- Sagen hører absolut til i den tungere klasse og er en stor opgave for en myndighed af vores størrelse, siger direktør Kirsten Dyrman til Ritzau.

- Vi håber på at gøre det så hurtigt som muligt. Også fordi sagen har en så stor og væsentlig interesse for hele Danmark. Sagen prioriteres og går bestemt ikke ind på hylden, siger hun.

Hun forventer, at "mange mennesker" skal afhøres - men kan ikke komme det nærmere.

Opgaven er at undersøge, om ansatte i politiet har overtrådt straffeloven ved at give urigtige oplysninger om Københavns Politis indsats ved den kinesiske præsidents besøg i 2012.

Vildledningen medførte, at også politikerne i Folketingets retsudvalg blev ført bag lyset.

Desuden skal DUP opklare, om der i øvrigt har været tale om magtmisbrug eller tjenesteforsømmelse i forbindelse med Københavns Politis videre håndtering af præsidentbesøget.

Undersøgelsen omfatter desuden to andre besøg af højtstående kinesere i 2013 og 2014.

I tre år fik Folketinget at vide, at politiet ikke havde en generel forholdsordre om at gribe ind over for ytringsfriheden.

Dette har vist sig at være usandt. Forleden dukkede en intern operationsbefaling med det modsatte indhold nemlig pludselig tilsyneladende op på Politigården. Derefter valgte politidirektør Thorkild Fogde at orientere Justitsministeriet og at anmelde sagen til DUP.

Også personer, der tidligere har været ansat i politiet, kan komme i søgelyset.

Under præsidentbesøget var Johan Reimann politidirektør. Han er i dag chef for Kriminalforsorgen. Også Mogens Kjærgaard Møller, der var vicepolitidirektør, vil formentlig blive indkaldt. Han er i dag direktør for Sikker Trafik.

Desuden må adskillige højtstående politifolk forvente at blive afhørt. To af dem er i øvrigt anmeldt for at have løjet over for en dommer i Københavns Byret.

Fordi beslutningen om indgreb over for demonstranter kan være kommet fra andre myndigheder, har justitsminister Søren Pind (V) besluttet også at nedsætte en undersøgelseskommission.

- Tanken er, at vi vil køre vores eget løb i forhold til kommissionen, siger Kirsten Dyrman.

/ritzau/