Efterkrigsforfatteren Tage Skou-Hansen er død

Forfatteren Tage Skou-Hansen er død efter længere tids sygdom. Han blev 90 år. Det oplyser Gyldendal.

Hans værk om Holger Mikkelsen regnes for et af hovedværkerne i dansk litteratur.

"De nøgne Træer" foregår i Aarhus i 1944, og krigen er den dramatiske baggrund for en lidenskabelig kærlighedshistorie mellem studenten Holger Mikkelsen og Gerda, der er gift med en modstandsmand.

Tage Skou-Hansen var selv modstandsmand, og krigen var et omdrejningspunkt i hans lange forfatterskab.

Romanserien om Holger Mikkelsen på i alt syv bind spejler også Danmark frem mod århundredskiftet.

I 1950 lavede han ravage med sit "Forsvar for prosaen", hvor han provokerende skrev, at han ikke forstod, hvorfor lyrikken bliver regnet for finere end prosaen, når man tænker på, hvor let det er at skrive lyrik.

Han er blevet kaldt efterkrigstidens førende prosaist i dansk litteratur efter sin debut i 1957 med "De nøgne Træer", der blev filmatiseret i 1991 og regnes for et af hovedværkerne i dansk litteratur.

Før debuten var han redaktør af det eksklusive og finlitterære tidsskrift Heretica og Vindrosen med sin baggrund som mag.art. i litteratur fra Aarhus Universitet, og fra 1958 til 1967 var han lærer på Askov Højskole.

Tage Skou-Hansen har skrevet 14 romaner, to skuespil og et stort antal essays. Han har modtaget en række fornemme priser - Kritikerprisen 1977, Det Danske Akademis Store Pris 1978, De Gyldne Laurbær 1981 og Blicherprisen 1988.

Det sidste kendte værk fra forfatteren Tage Skou-Hansens hånd blev "Indhentet af Erindring - Digt og Virkelighed" - en opsamling af hans forfatterskab, der byder på fodbold, fortid og forfatterkolleger fra 2013.

/ritzau/

Dagens Gossip