Efterladte må vente længe på svar om faldne i Syrien

Skrevet af admin

24/08/2014

Dagens topnyheder

Slimane Hadj Abderrahmane var det første offentligt kendte eksempel på en dansk muslim, som mistede livet under væbnede kampe i Syrien.

Historien om den tidligere Guantánamo-fanges død kom frem i februar 2013. Blandt hans venner og familiemedlemmer har det siden været en kendsgerning, at han er død, og på islamistiske hjemmesider bliver han hyldet som en martyr.

Men i Danmark har det offentlige endnu ikke erklæret ham død, og Slimane Hadj Abderrahmanes efterladte enke forsøger nu at gå rettens vej, skriver Politiken søndag.

- Slimanes enke anlagde en dødsformodningssag ved Københavns Byret i april. Hun har fået afskedsbreve fra ham, og flere, som har rejst til og fra Syrien, siger sammen med folk med kendskab til Syrien, at han er blevet dræbt.

- Men til min og enkens store skuffelse har byretten afsagt en kendelse om, at der ikke var dødsformodning, siger advokat Tyge Trier, som fører sagen for de pårørende til Slimane Hadj Abderrahmane.

Sagen er kæret til Østre Landsret, men byrettens afvisning ærgrer Tyge Trier.

- Det forstærker enkens sorg over tabet af sin mand, at en dommer ikke har villet anerkende, at han er væk. Det opleves som stødende, siger han til Politiken.

Når en person er forsvundet, kan der normalt udstedes en dødsformodningsdom efter fem år, men hvis personen har været i livsfare, eller hvis der af andre årsager er stor sandsynlighed for, at den pågældende er død, kan der afsiges en dødsformodningsdom efter seks måneder.

I tilfældet med de danskere, der mister livet i Syrien, er problemet, at det er praktisk talt umuligt for danske myndigheder at få sikre informationer ud af det krigshærgede land.

I alt er mindst 15 personer fra Danmark blevet dræbt i Syrien, vurderer Politiets Efterretningstjeneste (PET). Ofte er der vidneudsagn og overleveringer om, at de pågældende har mistet livet, og i flere tilfælde er der videoer eller billeder, som angiveligt viser den døde.

Alligevel er det svært for danske myndigheder at verificere dødsfaldene. Justitsminister Karen Hækkerup (S) har dog ikke i sinde at lempe reglerne.

- Jeg har stor medfølelse for de forældre, som er i en svær situation, og jeg vil gerne understrege, at man skal holde sig fra at drage i krig i Syrien. Men jeg har ingen planer om at ændre reglerne. Adgangen til dødsformodningsdomme er og skal være snæver, skriver hun i en mail til Politiken.

/ritzau/