Efterladte til dræbte soldater: Regeringen flygter fra ansvaret

Flere efterladte til de faldne soldater i Afghanistan og Irak retter nu en stærk kritik mod V-regeringen, skriver Jyllands-Posten lørdag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige ministre flygter fra ansvaret ved at nedlægge Irak- og Afghanistankommissionen, som skulle undersøge den danske krigsdeltagelse, lyder det fra flere sider:

- Vi sender vores børn derned, og nogle af os får dem hjem i kister. Det må vi tage konsekvensen af. Og når så politikerne skal stå til ansvar, kryber de i skjul, siger Henrik Zacharias Nielsen, der i 2009 mistede sin søn, Rune Westy Zacharias Nielsen, i krigen i Afghanistan til avisen.

Enkelte efterladte siger dog også til Jyllands-Posten, at det er en "fornuftigt beslutning" at lukke kommissionen.

Efter regeringsskiftet nedlagde V-regeringen som noget af det første Irak- og Afghanistankommission, der havde til opgave at "undersøge og redegøre for baggrunden for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak".

Derudover skulle man "undersøge og redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Afghanistan".

De millioner, som spares ved at nedlægge kommissionen, vil regeringen øremærke til de danske veteraner. Men den kobling møder også kritik fra flere efterladte.

- Det er rigtig tarveligt at lave sådan et regnestykke, siger Susie Storrud, der mistede sin mand, Anders Storrud, i Afghanistan i 2007.

Også Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, kritiserer nedlæggelsen i avisen, mens forsvarsminister Carl Holst (V) i en skriftlig kommentar giver udtryk for, at kritikken fra de efterladte "rører" ham, men at lukningen af kommissionen fastholdes.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip