Efterlyser forslag til "Årets Landsby 2013"

 

Region Midtjylland efterlyser forslag til, hvilken landsby der gør sig fortjent til at modtage landsbyprisen 2013. Prisen skal sætte fokus på landsbysamfund, der formår at holde sig levende og med deres initiativer viser nye veje til udvikling.

 

De har gjort det i Idom-Råsted, i Spjald, på Endelave og i Rødding. De har formået at holde liv i og udvikle deres landsbyer i en tid, hvor mange andre landsbyer taber terræn, visner hen og mister deres butikker og siden hen også deres indbyggere.

 

I løbet af de seneste fire år har Region Midtjylland været med til at eksponere disse fire landsbyer som gode eksempler til efterfølgelse ved at tildele dem regionens landsbypris. Nu efterlyser regionen kandidater til landsbyprisen 2013, der bliver den femte i rækken. Det er de Lokale Aktions Grupper (LAG’erne) og de kommuner, der ikke selv har en LAG, som skal indstille kandidaterne. Enhver, som bor i eller kender en landsby, der er værdig til prisen, kan således kontakte den nærmeste LAG med et forslag. Det er Regionsrådet, der efter behandling i det rådgivende udvalg for regional udvikling træffer beslutning om tildeling af landsbyprisen og de 150.000 kroner, der følger med den.

 

Tidligere modtagere

 

Det var især den store samarbejdsvilje og fælles fodslag mellem beboerne i Idom og Råsted, der i 2009 bragte prisen til Idom-Råsted i Holstebro Kommune. Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune tiltrak sig i 2010 opmærksomhed på grund af flere nye virksomheder, mens Endelave By i Horsens Kommune 2011 brillerede med at have vendt befolkningsnedgang til stigning.

 

I 2012 var det Rødding i Skive Kommune, der tog prisen med en blanding af befolkningsfremgang og en stærk og bredt funderet udviklingsindsats udført af 15 foreninger i samarbejde gennem ”Rødding 2020”.

 

Kriterierne

 

For at kunne komme i betragtning til prisen må den enkelte landsby ikke have over 2.000 indbyggere og blandt andet kunne fremvise stigende indbyggertal eller have vendt en negativ udvikling og have gennemført større initiativer, der viser nye veje. Alt sammen noget, der skal være sket inden for de seneste tre-fem år. Der ses også på hvorvidt landsbyerne har saneret, fornyet eller på andre måder forbedret det fysiske miljø.

 

Som noget nyt er det besluttet også at se på, om landsbyens udvikling er baseret på en planlagt udviklingsindsats.

Dagens Gossip