Efterlysning: Den nordjyske havørn Kya er forsvundet

Den 18 år gamle havørn Kya har været på springtur i en uges tid nu, og i Ørnereservatet i Bindslev frygter man derfor, at den store fugl er kommet til skade eller ikke kan finde hjem igen.

- Det var under træningen, at der pludselig kom en anden havørn forbi, og de viste interessere for hinanden. Jeg ved ikke, om det var had eller kærlighed, men det var en ung hun, og de forsvandt sammen, fortæller Peter Wenzel, som er driftsleder på Ørnereservatet, til Dagens.dk.

Siden har reservatet ikke set skyggen af han-havørnen, og man har også kun fået få meldinger om, at den er blevet set andre steder.

- Han er en erfaring havnørn og har masser af gange været oppe i tusind meters højde. Så den kender området og kan komme langt omkring. Vi håber den stadig er i Vendsyssel, men vi er da begyndt at blive bekymret for, om der er sket den noget, lyder det fra Peter Wenzel.

Han håber derfor, at folk vil holde udkig efter Kya og give besked, hvis de ser havnørnen.

Den kan kendes på sit mere end to meter store vingefang, når den sidder er den mere end en meter høj, og så har den en karakteristisk hvid halespids.

Havørnen er meget større en musvåge, og så kan den også kendes på adfærden. Den er vant til mennesker, så man kan formentlig komme helt tæt på den, før den flytter sig.

- Men man skal ikke forsøge at fange den. I stedet skal man straks ringe til os, så vi kan køre ud efter dem, mens sporet er varm.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Peter Wenzel er ikke bekymret for, at Kya ikke får nok at spise. Selv om der er tale om en fugl, der har levet i fangenskab, så er den gennem træning vant til at finde maden.

- I begyndelsen vil den nok gå efter døde måger eller andre ådsler, men med tiden kan dens naturlige instinkter bliver vakt, og så kan den begynde at jage, fortæller han.

Ud fra de få meldinger Ørnereservatet har fået, mener man, at Kya befinder sin indenfor en radius af 30 til 50 kilometer fra stedet. Men havnørnen med det store vingefang kan også let været nået meget længere.

LÆS OGSÅ: Få 30.000 for at finde fugledræbere

Derfor kan man nu kun håbe på, at fuglen bliver set, eller at den selv vender hjem.

- Vi opgiver aldrig håbet om at se den igen. Det er set før, at fugle pludselig vender hjem efter at have været væk i en længere periode.

Hvis man ser Kya kan man blandt andet kontakte Ørnereservatet på Facebook.  

Dagens Gossip