Efterretningstjenester kan bryde kryptering af hemmelige data

Dokumenterne viser ifølge den britiske avis The Guardian, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA og dens britiske modstykke GCHQ har kompromitteret internetfirmaers garantier til internetbrugerne om, at deres personlige oplysninger - herunder banktransaktioner via netbank og mailkorrespondance - er beskyttede af såkaldt kryptering.

Kryptering er en teknik, der bruges til at forhindre andre i at få vist eller ændre dine filer, for eksempel når du logger ind på offentlige hjemmesider med dit NemID, eller når du bruger din netbank til at overføre penge.

Efterretningstjenesterne har, fremgår det af dokumenterne, i det seneste årti taget en hel række metoder i brug i en »aggressiv, flerstrenget indsats« for at få adgang til den internettrafik, der er beskyttet af kryptering. I 2010 skete der angiveligt et gennembrud i efterretningstjenesternes metoder, der gjorde »enorme mængder« af hemmelige data tilgængelige, fremgår det af dokumenterne.

NSA beskriver i dokumenterne metoderne, som »prisen USA må betale for at opretholde en ubegrænset adgang til og brug af cyberspace«.

Disse metoder omfatter ifølge The Guardian hemmelige foranstaltninger, der skal sikre NSA kontrol med fastsættelsen af internationale standarder for kryptering. Det sker blandt andet gennem omfattende lobbyarbejde, der årligt koster NSA 250 millioner dollars, og som har til mål skjult at påvirke IT-virksomheders design af produkter.

Metoderne dækker desuden over brug af supercomputere, der arbejder på at bryde krypteringen, og NSA har blandt andet hacket computere, inden beskeder er blevet krypteret, mens GCHQ har arbejdet på at bryde krypteringen hos Hotmail, Google, Yahoo og Facebook.

Efterretningstjenesterne har sågar samarbejdet med teknologivirksomheder og internetudbydere, skriver The Guardian. Gennem disse hemmelige samarbejder har efterretningsagenturerne indsat hemmelige sårbarheder - der populært kaldes bagdøre eller lemme - i kommerciel software til kryptering. Det fremgår ikke af dokumenterne, hvilke virksomheder der har samarbejdet med efterretningstjenesterne.

Dokumenterne er blevet lækket til The Guardian, The New York Times og presseorganisationen ProPublica af Edward Snowden.

Han har i løbet af sommeren lækket store mængder af strengt fortrolige efterretningsdokumenter, som han har fået adgang til via sit tidligere arbejde for NSA. Den omfattende dokumentlækage udløste en menneskejagt, og Edward Snowden opholder sig i øjeblikket i Rusland, hvor han har fået asyl for at undgå udlevering til retsforfølgelse i USA.

Dagens Gossip