Egypten arbejder på ny forfatning

Lørdag udpegede den midlertidige præsident, Adli Mansour, ifølge AFP et panel af fire universitetsprofessorer og seks dommere, som allerede søndag er begyndt at diskutere konturerne af den nye forfatning. Den skal erstatte den suspenderede forfatning, som blev vedtaget under den islamistiske præsident Morsi ved en folkeafstemning i december sidste år.

Med militærets omstyrtelse af Mohamed Morsi 3. juli blev forfatningen sat ud af kraft, og det nyudpegede panel har nu 30 dage til at færdiggøre den nye forfatningstekst. Herefter skal ændringsforslagene præsenteres for et organ med 50 personer, som repræsenterer forskellige grupper i det egyptiske samfund, før de endelige ændringer sendes til godkendelse hos præsident Mansour.

Derpå har præsidenten yderligere 30 dage til at annoncere en folkeafstemning om den nye forfatning, som skal bare vejen mod et nyt valg.

Den midlertidige regering er også i gang med at lægge en plan for den politiske overgang. Søndag var ministrene for første gang samlet, og ved mødet blev der fokuseret på sikkerhed og økonomi i kølvandet på de seneste ugers protester.

Militærkuppet mod Mohamed Morsi og hans regering har fået en blandet modtagelse fra omverdenen. Mens Den Afrikanske Union har valgt at sætte Egyptens medlemskab på standby, har flere golfstater ydet både støtte og lån til landet, som også er plaget hårdt af økonomisk forfald.

Amerikanerne har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt man vil lukke for den økonomiske støtte, og der kommer først en afklaring, når det er blevet afgjort, hvorvidt omstyrtelsen af Morsi rent faktisk kan betegnes som et militærkup eller ej.

Siden 3. juli har der stort set dagligt været protester fra Morsi-loyalister, og adskillige har mistet livet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip