Egypten slås også med økonomi og hvedemangel

Urolighederne - også før militæret afsatte den præsident Mohamed Morsi - har bragt den egyptiske økonomi til sammenbruddets rand og drænet dets valutareserver. Dels fordi den livsvigtige turistindustri ligger mere eller mindre i ruiner, og dels fordi udenlandske investorer holder sig langt væk.

Samtidig kom FNs fødevareorganisation FAO torsdag ifølge Reuters med en urovækkende rapport, hvori der advares om, at Egyptens lagre af hvede er hastigt svindende. Egypten er verdens største importør af hvede.

Ifølge Reuters importerede regeringen kort før sin afsættelse 180.000 ton til levering i august. Det skete efter det længste importstop i mange år på grund af valutamangel, og uden at det afgørende forbedrede situationen.

Under præsident Morsis nu afsatte styre blev størrelsen af hvedelagrene nærmest betragtet som statshemmeligheder, men Reuters har talt med den tidligere minister for fødevareforsyninger, Bassem Ouda i Cairo, og han bekræfter bekymringerne i FN-rapporten.

På årsbasis importerer Egypten 10 millioner ton hvede, og i øjeblikket rummer lagrene kun 500.000 ton importeret hvede, oplyser den tidligere minister.

Egypten producerer selv hvede, men det er for ringe til brødbagning på grund af et lille indhold af gluten, og derfor blandes det med 50 procent udenlandsk hvede for at brødføde landets 84 millioner indbyggere. Ifølge ministeren ligger der tre millioner hjemmedyrket hvede på lager.

Også i USA følges fødevaresituationen nøje. Det amerikanske landbrugsministerium offentliggjorde sidste uge en rapport, der vurderer, at lagrene af indenlandsk hvede kan vare til oktober.

Onsdag fik Egypten dog et økonomisk pusterum, da tre af de rigeste kongedømmer i Golfen, Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater og Kuwait, gav det nye styre i Cairo en saltvandsindsprøjtning på 12 milliarder dollar i en kombination af penge, lån og olieleverancer.

En del af pengene vil gå til opkøb af hvede, men ifølge det amerikanske landbrugsministerium skal det gå stærkt. Erfaringsmæssigt tager det mellem to og tre måneder fra bestilling, til det kan distribueres til forarbejdning.

Mens de egyptiske gader og pladser er centrum for kampen mellem militæret og tilhængere af den afsatte præsident, er Egypten i sig selv en slagmark for regionale interesser, hvilket også afspejles i den støtte, som flyder ind.

Det tidligere Morsi-styre og ikke mindst magtbasen, Det Muslimske Broderskab, blev i høj grad holdt oppe af donationer fra Qatar og Tyrkiet, der ifølge New York Times sendte Morsi og hans støtter et beløb på samlet 10 milliarder dollar, otte fra Qatar og to fra Tyrkiet.

Qatar, der på alle måder ønsker at komme ud af Saudi-Arabiens skygge, agerer ofte hurtigt og imod saudiske interesser. Landets var hurtigt med sin støtte til oprørerne i Syrien og Libyen og gik direkte imod saudierne med støtten til Det Muslimske Broderskab. Saudi-Arabien hader og frygter broderskabet lige så meget som emiraterne og Kuwait, da de ser broderskabets krav om mere økonomisk lighed og demokrati som en fare for deres egne systemer.

Derfor har de tre parter været hurtige til at fylde i den egyptiske pengekasse efter Qatar.

Dagens Gossip