Egyptens broderskab lægger an til »Martyrernes Dag«

Broderskabet har under sloganet »Martyrernes Dag« appelleret til Morsis støtter om at demonstrere med krav om hans genindsættelse, men torsdagens løsladelse fra fængslet af den tidligere præsident Hosni Mubarak vil måske være den katalysator, der nu udløser vold i gaderne mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker, skriver internationale medier.

28 moskeer i Cairo vil danne udgangspunkt for protestmarcher, »og vi vil blive på gaden for at besejre militærkuppet«, lyder det fra demonstrationsarrangørerne.

Mindst 900 har mistet livet siden sidste onsdags brutale rydning af to protestlejre med Morsi-tilhængere i Cairo, og vreden blandt den fængslede Morsis tilhængere er stor, og den næres også af myndighedernes intensiverede jagt på hans tilhængere og af folk fra Det Muslimske Broderskab.

Ifølge den tyske TV-station Deutsche Welle blev 80 tilhængere af broderskabet arresteret torsdag, et tal der skal lægges til de mindst 1.000, som ifølge officielle kilder skal være arresteret siden sidste onsdag, hvor mindst 670 mistede livet.

Broderskabet har gennem hele ugen kaldt til demonstrationer, men opbakningen har været dalende, hvilket ifølge Reuters er blevet udlagt som om, den nye militærstøttede regering har skåret nogle af nerverne over i broderskabets organisation. Flere af dets ledere, herunder øverste leder Mohammed Badie, er således blevet anholdt i løbet af de seneste dage.

Derfor ses fredagens demonstrationer som en test på broderskabets styrke.

Dagens Gossip