Egyptens folkeafstemning: En mand er dræbt

Egyptiske vælgere stod tirsdag i lange køer for at stemme ved en folkeafstemning om en ny forfatning, der ventes at bane vej for et præsidentvalg, som kan gøre landets hærchef til folkevalgt leder.

Folkeafstemningen, der afvikles over to dage tirsdag og onsdag, kom godt i gang under massive sikkerhedsforanstaltninger.

Men allerede i afstemningens første fase blev mindst fire mennesker dræbt og 13 såret under sammenstød mellem politi og tilhængere af den afsatte præsident Mohammed Mursi.

Volden understreger, at der er udbredt støtte til Mursi og Det Muslimske Broderskab.

Broderskabet har sammen med andre partier i en islamistisk koalition opfordret til en boykot af folkeafstemningen, og det har organiseret protestaktioner mange steder, mens afstemningen afvikles.

En lille bombe eksploderede uden at forårsage skader uden for en domstol, kort ført stemmelokalerne åbnede tirsdag.

Forsvarsminister og hærchef Abdel Fattah al-Sisi, som fjernede Mursi fra magten i juli, besøgte et stemmelokale i det nordlige Kairo tidligt på dagen.

- Arbejd hårdt. Vi har brug for folkeafstemningen for at blive sikret, sagde han til soldater, som stod for sikkerheden på skolen.

Folkeafstemningen er den første, siden militæret fjernede Mursi fra præsidentposten 3. juli sidste år efter massive opstande imod ham og Broderskabets styre.

Folkeafstemningen er en væsentlig del af den køreplan, som skal føre frem til et præsident- og parlamentsvalg. En del iagttagere venter, at den nye forfatning baner vejen for, at hærchefen Abdel Fattah al-Sisi ved et præsidentvalg i løbet af foråret kan sætte sig på magten i landet.

Folkeafstemningen kan markere det endelige opgør med Det Muslimske Broderskab.

Resultatet er nærmest givet på forhånd, da Broderskabet boykotter afstemningen.

Ændringerne i forfatningen vil føre til, at militærets rolle styrkes, at civile fortsat kan blive stillet for en militærdomstol, og at islam får mindre betydning. Samtidig sikres egypterne en række frihedsrettigheder.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip