Egyptens hær: Vi er klar til at dø

Egyptens hær skriver i en meddelelse på Facebook under overskriften "De sidste timer", at den er parat til at udgyde blod for at forsvare landets folk fra terrorister, radikale eller tåber.

Meddelelsen, der blev lagt på det sociale medie tre timer efter, at præsident Mohamed Mursi afviste militærets krav, kommer fra general Abdel Fattah al-Sisi - hærens øverstbefalende, lyder det.

- Vi sværger ved Gud, at vi vil ofre selv vores eget blod for Egypten og dets folk, at forsvare dem mod enhver terrorist, radikal eller fjols, skriver hærens ledelse på Facebook.

Ifølge militærkilder vil Egyptens hær suspendere forfatningen og opløse parlamentet, hvis ikke den politiske krise er løst senest onsdag.

Hæren har en "køreplan", der træder i kraft, hvis den islamiske præsident og oppositionen ikke enes. Altså at militæret overtager magten, lyder det.

Forfatningen, der er gennemtrumfet af Det Muslimske Broderskab, skal ændres inden for få måneder, siger de.

I sin tv-tale omkring midnat natten til onsdag sagde Mohamed Mursi dog, at han ikke har planer om at trække forfatningen tilbage. Den er blevet godkendt af egypterne i en folkeafstemning og er derfor legitim, mener han.

Han vil heller ikke fravige sin egen post. Han er valgt i Egyptens første frie valg, og han har ikke tænkt sig at gå fra embedet til trods for demonstrationerne over de seneste dage, hvor millioner har været på gaden for blandt andet at kræve præsidentens afgang.

Militære kilder sagde tirsdag, at hærledelsen stadig diskuterer detaljer i den plan, som de har klar, hvis de politiske forhandlinger ender i en blindgyde.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip