Egyptens hærchef går efter præsidentposten

Egyptens hærchef, Abdel Fattah al-Sisi, bekræfter, at han ønsker at blive landets næste præsident, rapporterer en avis i Kuwait.

Al-Sisi har længe været nævnt som storfavorit til at vinde det kommende præsidentvalg i Egypten, hvor han siden sidste sommer har etableret sig som landets nye stærke mand.

Men det er først nu, at han bekræfter, at han går efter posten.

Avisen Al-Seyassah citerer al-Sisi for at sige, at han ikke har andet valg end at imødekomme det egyptiske folks krav om, at han stiller op til præsidentvalget.

Hærchefen stod i spidsen for hæren, da den i juli sidste år væltede den folkevalgte, islamistiske præsident Mohamed Mursi. Siden da har al-Sisi været forsvarsminister i landets midlertidige regering.

Men hans stilling som forsvarsminister forhindrede imidlertid, at han kunne stille op til valget, og derfor lød det for et par dage siden, at overgangsregeringen ville foretage en regeringsrokade.

Forinden havde Egyptens militærråd givet den populære hærchef grønt lys til at stille op til valget.

Efter detroniseringen af den islamistiske præsident Mohamed Mursi er der sket store politiske omvæltninger og sket mange fysiske sammenstød i den arabiske verdens folkerigeste nation.

Mursi var ellers landets første demokratisk valgte præsident, og han havde selv udpeget al-Sisi til forsvarsminister i 2012.

Men efter at millioner af egyptere gik på gaden og krævede Mursis afgang efter et turbulent år ved magten, valgte hærchefen at gå imod sin præsident.

Mange egypterne ser hærchefen som en garant for stabilitet i et land, der er gået fra krise til krise siden Hosni Mubaraks fald i 2011.

Tilhængere af Mursi og Det Muslimske Broderskab beskylder dog al-Sisi for at være hjernen bag et militærkup, der har underminerer demokratiet.

Præsidentvalget bliver afholdt inden for de næste seks måneder.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip