Egyptisk domstol: Hamas er ikke er en terrorgruppe

Skrevet af admin

06/06/2015

Dagens topnyheder

En egyptisk appeldomstol ophævede lørdag en retlig afgørelse om, at den palæstinensiske gruppe Hamas er en terrororganisation, siger kilder i landets retssystem til Reuters.

- Den tidligere afgørelse er ophævet, fordi domstolen fandt, at den var truffet af en retsmyndighed, som ikke er "kompetent" til at træffe sådanne afgørelser, siger kilderne.

De egyptiske myndigheder har blandt andet sagt, at Hamas har stået bag blodige angreb på Sinaihalvøen, som grænser op til Gazastriben.

Hamas udspringer af Egyptens Muslimske Broderskab, som myndighederne også har på listen over terrororganisationer.

Appeldomstolen går imod en afgørelse fra en domstol i februar, hvor Hamas blev udråbt som terrororganisation.

Tidligere på året besluttede Egypten at forbyde Hamas' væbnede fløj.

Den politiske ledelse i Egypten har siden ekspræsident Mohamed Mursi blev væltet i sommeren 2013 revideret sin opfattelsen af, hvem der er venner og fjender af Egypten.

Styret har blandt andet erklæret Det Muslimske Broderskab for en terrororganisation. Broderskabet, som via Mursi ledte landet fra 2012 til 2013, har haft tætte bånd til Hamas.

Egypten har flere gange tidligere spillet en hovedrolle i fredsforhandlinger mellem israelere og palæstinensere, senest i forbindelse med Gaza-krigen i sommeren 2014.

Efter beslutningen i januar mod Hamas' væbnede fløj, al-Qassam-brigaden, meddelte organisationen, at den ikke længere vil acceptere Egypten som mægler i konflikter med Israel.

Hamas, der har base på Gazastriben, rivaliserer med de moderate palæstinensere i den store Fatah-organisation, der ledes af det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas.

/ritzau/Reuters