Egyptisk militær giver politikere ultimatum

»Hvis folkets krav ikke realiseres inden for den definerede tidsperiode, vil det påhvile de væbnede styrker at annoncere en køreplan for fremtiden,« lyder det i en udtalelse fra hærens øverstbefalende, general Abdel Fattah al-Sisi, på egyptisk stats-TV.

Egyptere i tusindvis har i anledning af etårsdagen for Morsis indsættelse søndag demonstreret mod præsidenten og krævet hans afgang. Demonstrationerne har kostet flere mennesker livet, flest i hovedstaden, Cairo.

General al-Sisi siger, at deltagerne i massedemonstrationerne har udtrykt deres vilje med »hidtil uset klarhed«, og det »vil øge faren for vold« at spilde mere tid, lyder det fra militærlederen.

Hærchefen siger videre, at man vil føre tilsyn med gennemførelsen af militærets ??køreplan »med deltagelse af alle fraktioner og nationale partier, herunder unge«, men militæret vil ikke blive direkte involveret i politik eller regeringsførelse.

Ifølge Reuters blev meddelelsen på statsligt TV efterfulgt af patriotisk musik.

Modstandere af Morsi jublede uden for præsidentpaladset over udmeldingen fra generalen, der også bliver bifaldet af det største oppositionsparti, som i måneder har krævet en national samlingsregering.

Tidligere mandag krævede oppositionsgruppen Tamarod, at Morsi forlader præsidentposten, som han indtog for ét år siden, ligesom Morsis parti, Det Muslimske Broderskabs hovedkontor i Cairo blev angrebet.

En højtstående embedsmand oplyser ifølge AFP, at fire ministre mandag har forladt den egyptiske regering. Det drejer sig angiveligt om turistministeren, miljøministeren, kommunikationsministeren og justitsministeren.

Dagens Gossip