Egyptiske ministre trådte tilbage - nu træder de frem

Da Egyptens regering mandag meldte sin afgang, var det ikke - som mange troede - en manøvre, der skulle bane vejen for, at hærchef Abdel Fattah al-Sisi skal være præsident.

I hvert fald lyder det nu ifølge nyhedsbureauet Reuters, at al-Sisi indtil videre fortsætter i embedet som forsvarsminister.

- Han ventes at fortsætte på sin post, indtil alle sager omkring valgloven er løst, siger en kilde ifølge nyhedsbureauet.

Sisi forventes at vinde det kommende præsidentvalg, selvom han endnu ikke har annonceret sit kandidatur.

En hel stribe ministre fra den afgående egyptiske regering er onsdag genindsat på deres poster.

Råstofminister Sherif Ismail, udviklingsminister Ashraf al-Arabi og indenrigsminister Mohamed Ibrahim er ifølge egyptisk stats-tv tilbage på deres ministertaburetter.

Tirsdag bad landets fungerende præsident, Adly Mansour, den afgående boligminister, Ibrahim Mahlab, om at danne en ny regering og dermed blive ny premierminister.

Det sker efter, at det meste af den tidligere regering under premierminister Hazem al-Beblawi trådte tilbage dagen før.

Den overraskende udvikling blev tirsdag opfattet som et varsel om et snarligt præsidentvalg, der vil bringe den afgående forsvarsminister, hærchefen Abdel Fattah al-Sisi, til magten.

Et medlem af en siddende regering kan ikke stille op til præsidentposten.

Mahlab, der er ingeniør, var medlem af den styrtede Hosni Mubaraks Nationale Demokratiske Parti, NPD.

Mubarak blev fjernet fra magten ved en folkelig opstand i 2011.

El-Beblawi blev indsat på posten som premierminister sidste sommer, efter at hæren havde fjernet den folkevalgte præsident, Mohamed Mursi, i kølvandet på massive protester imod hans ledelse.

Militæret fjernede i juli sidste år den islamistiske Mohamed Mursi fra præsidentposten og slog derefter hårdt ned på islamister og andre grupper. Hundredvis af mennesker blev dræbt, og tusindvis er blevet fængslet.

Kritikere siger, at de militært støttede myndigheder har skruet tiden tilbage til epoken under Mubarak, hvor en politisk elite styrede landet med jernhånd i en alliance med topfolk fra erhvervslivet.

Et præsidentvalg ventes at finde sted inden for få måneder.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip