EIB stopper sine aktiviteter i Ukraine

Den Europæiske Investeringsbank, (EIB), har indtil videre indstillet alle sine aktiviteter i Ukraine.

- Vi vil vente med at fortsætte vores aktiviteter, til den forfærdelige vold stopper. Det er nødvendigt, at vi venter, siger direktøren for EIB, Werner Hoyer, på EIB's årlige pressekonference i Bruxelles onsdag.

- Vi må vente og se, hvordan den videre økonomiske og politiske udvikling i landet fortsætter, siger han.

Han understreger, at EIB er helt på linje med EU's udenrigspolitik, og at det er vigtigt, at hele EU nu taler med én stemme om situationen i Ukraine.

- EIB er en del af den stemme. Det ville være et forkert signal at sende, at vi er dem, der laver "business as usual", når mennesker i Kijev bliver slagtet på gaden, siger han.

EIB har stadigvæk et kontor i Kijev.

- Men vi forhandler ikke. Vi bliver nødt til at vide, i hvilket politisk miljø vi skal arbejde i Ukraine i fremtiden, siger Hoyer.

EU-landenes udenrigsministre er med kort varsel indkaldt til et møde om Ukraine, efter voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Kijev, som indtil videre har kostet 25 mennesker livet.

Mødet bliver holdt torsdag klokken 14 i Bruxelles, oplyser diplomatiske kilder til Ritzau.

Både EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, og flere EU-lande har givet udtryk for, at EU må indføre sanktioner mod Ukraine.

Onsdag formiddag er EU-landenes ambassadører med særligt ansvar for sikkerhedspolitik samlet til møde i Bruxelles, formentlig med henblik på at forberede et forslag til vedtagelse blandt ministrene torsdag.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), oplyser, at han deltager i hastemødet torsdag i Bruxelles.

Såvel EU-Kommissionens formand som EU's udenrigspolitiske chef udtrykker dagen før hastemødet bekymring for det seneste døgns eskalerende vold.

- Vi har gjort det klart, at EU vil besvare enhver forværrelse af situationen.

- Vi forventer derfor, at vores medlemslande som en hastesag kan enes om målrettede sanktioner mod dem, der har ansvaret for volden og den overdrevne voldsanvendelse, skriver Barroso i en pressemeddelelse.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip