EIB stopper sine aktiviteter i Ukraine

Den Europæiske Investeringsbank, (EIB), har indtil videre indstillet alle sine aktiviteter i Ukraine.

- Vi vil vente med at fortsætte vores aktiviteter, til den forfærdelige vold stopper. Det er nødvendigt, at vi venter, siger direktøren for EIB, Werner Hoyer, på EIB's årlige pressekonference i Bruxelles onsdag.

- Vi må vente og se, hvordan den videre økonomiske og politiske udvikling i landet fortsætter, siger han.

Han understreger, at EIB er helt på linje med EU's udenrigspolitik, og at det er vigtigt, at hele EU nu taler med én stemme om situationen i Ukraine.

- EIB er en del af den stemme. Det ville være et forkert signal at sende, at vi er dem, der laver "business as usual", når mennesker i Kijev bliver slagtet på gaden, siger han.

EIB har stadigvæk et kontor i Kijev.

- Men vi forhandler ikke. Vi bliver nødt til at vide, i hvilket politisk miljø vi skal arbejde i Ukraine i fremtiden, siger Hoyer.

EU-landenes udenrigsministre er med kort varsel indkaldt til et møde om Ukraine, efter voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter i Kijev, som indtil videre har kostet 25 mennesker livet.

Mødet bliver holdt torsdag klokken 14 i Bruxelles, oplyser diplomatiske kilder til Ritzau.

Både EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, og flere EU-lande har givet udtryk for, at EU må indføre sanktioner mod Ukraine.

Onsdag formiddag er EU-landenes ambassadører med særligt ansvar for sikkerhedspolitik samlet til møde i Bruxelles, formentlig med henblik på at forberede et forslag til vedtagelse blandt ministrene torsdag.

Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), oplyser, at han deltager i hastemødet torsdag i Bruxelles.

Såvel EU-Kommissionens formand som EU's udenrigspolitiske chef udtrykker dagen før hastemødet bekymring for det seneste døgns eskalerende vold.

- Vi har gjort det klart, at EU vil besvare enhver forværrelse af situationen.

- Vi forventer derfor, at vores medlemslande som en hastesag kan enes om målrettede sanktioner mod dem, der har ansvaret for volden og den overdrevne voldsanvendelse, skriver Barroso i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Dagens Gossip