Ejendomsmæglerne havde rygende travlt i 2015

Skrevet af admin

12/01/2016
Anders Gerner Toft er ejendomsmægler i Tisvildeleje i Nordsjælland og har travlt. Polfoto.

Dagens topnyheder

Der var fuld gang i boligbazaren i Danmark i 2015. Lave renter og stigende priser sendte antallet af handlede boliger markant op. Tendensen forventes at fortsætte i 2016, omend ikke med samme kraft.

Ifølge tal fra boligsiden.dk steg antallet af handler af villaer og rækkehuse med en femtedel i 2015 til over 42.000. Siden 2011 er antallet af handler steget år for år, samlet med mere end 50 procent.

- Vi har oplevet den største fremgang længe og har ramt niveauer, der ikke er set siden finanskrisen, siger cheføkonom hos Danske Bank Christian Hilligsøe Heinig og fortsætter:

- Det er udløst af, at vi fik ekstremt lave renter i starten af 2015. Det gav en stor vitaminindsprøjtning til boligmarkedet. Men det er ikke nok til at drive det alene. Der skal også være tillid til den økonomiske fremtid. Og det har der været.

Mod slutningen af året dæmpedes væksten i antallet af handler, og det samme skete for prisstigningerne. Samlet steg huspriserne dog med 7,1 procent og lejlighedspriserne med 11,7 procent ved den seneste opgørelse.

De solide prisstigninger og den store handel til trods er der fortsat ikke frygt for en boble på boligmarkedet.

- Vi forventer, at 2016 vil komme til at ligne 2015 lidt. Optimismen er der, og vi ser ikke nogen boble. Vi har samtidig ikke set de store spring, som vi så før krisen, siger kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk, Birgit Daetz.

Hos Danske Bank forventer Christian Hilligsøe Heinig heller ikke, at fremgangen er overstået på boligmarkedet. Banken skønner, at lave renter og fortsat økonomisk fremgang vil sende huspriserne op med 3-5 procent i 2016.

- Der er ingen advarselslamper, der blinker i forhold til en boble. Vi er stadig langt fra topniveauerne for både handler og priser. Og jeg synes ikke, vi ser den spekulation og fokus på at komme med på vognen, som vi så før krisen.

- Det sagt, så er det gået ganske stærkt og vi kan ikke sige, hvornår der er en boble, siger han.

Christian Hilligsøe Heinig opfordrer til, at boligejere sikrer sig, at de kan holde til en rentestigning.

/ritzau/