Ejendomsvurderinger omtalt som fiktion for minister

Skrevet af admin

20/02/2014

Dagens topnyheder

Tidligere skatteminister Kristian Jensen (V) fik flere advarsler om, at systemet for ejendomsvurderingerne var helt utilstrækkeligt.

Det fremgår en række ministerredegørelser, som torsdag er lagt frem i forbindelse med Rigsrevisionens arbejde med at kulegrave Skats fejlslagne og skæve ejendomsvurderinger.

I en ministerredegørelse til Kristian Jensen fra april 2009 omtales "det nuværende systems" evne til at ramme ejendommenes reelle handelsværdi decideret som "en fiktion".

- Det skønnes, at man ved overgang til en forenklet vurderingsordning kan opnå besparelser på cirka 100 årsværk, hedder det i ministerredegørelsen til Kristian Jensen.

Og videre:

- Der vil være tale om et paradigmeskifte, hvor man i endnu højere grad end nu accepterer, at vurderingen ikke nødvendigvis skal forsøge at afspejle den enkelte ejendoms handelsværdi – hvilket også under det nuværende system er en fiktion.

Få måneder senere - i juni 2009 - kommer der endnu en forelæggelse. I forelæggelsen hedder det blandt andet:

- Vurderingsopgaven løses på et lavt kvalitetsniveau på grund af voksende opgavemængde, stor medarbejderudskiftning, vanskeligt administrerbare love, høje kompetencekrav.

- En foreløbig analyse viser, at over halvdelen af ejendommene kan være vurderet væsentligt for lavt eller højt [..]. De væsentligste konsekvenser er risiko for fejlbeskatning af borgere og virksomheder.

Ifølge Rigsrevisionen har Skatteministeriet og Skat i hvert fald siden 2007 haft kendskab til konkrete problemer på vurderingsområdet, herunder vurderingernes træfsikkerhed.

/ritzau/