Eks-chefer i auktionshus frifindes for bedrageri

Skrevet af admin

04/07/2016

Dagens topnyheder

To tidligere chefer i Bruun Rasmussen frifindes af Københavns Byret for bedrageri med en falsk skulptur af Auguste Rodin. Også en tredje mand frifindes.

De tre mænd var tiltalt for at ville bedrage auktionshuset Christie's i London ved at forsøge at sætte en falsk udgave af Rodins berømte skulptur, Grubleren, til salg.

Anklagemyndigheden havde forlangt fængsel i op til tre år. Men en domsmandsret i Københavns Byret har mandag eftermiddag altså frifundet alle tre.

Det skyldes, at der ikke er bevis for, at de indleverede skulpturen med henblik på salg.

Desuden lægger domsmandsretten vægt på, at Christie's i New York tidligere, i 1996, har antaget, at den selvsamme skulptur var ægte.

Dommeren og de to domsmænd er enige om resultatet.

Der lød enkelte lettede suk fra tilhørerrækkerne, da dommer Jens Stausbøll oplæste konklusionen.

De frifundne er den tidligere administrerende direktør hos Bruun Rasmussen, Claus Poulsen på 72 år, og den tidligere chef for frimærker og mønter i auktionshuset, 58-årige Thomas Høiland. Også en forretningsmand på 49 år er gået fri.

Dommen er det andet markante nederlag til politi og anklagemyndighed i den usædvanlige sag.

Tilbage i januar 2015 blev mændene anholdt af narkobetjente. De var faldet over mystiske mails om skulpturen, da de efterforskede en sag om hvidvaskning mod Thomas Høiland.

Efter et grundlovsforhør, som varede i godt 11 timer, blev alle tre mænd løsladt. Dommeren fandt ikke mistanken godt nok underbygget.

Netop udtalelser fra det langvarige grundlovsforhør indgår i byrettens begrundelse for frifindelse mandag.

Det helt afgørende spørgsmål har været, om mændene indleverede skulpturen til salg - eller blot til en vurdering af, om den var ægte eller falsk.

Mændene fortalte ikke Christie's, at specialister i Rodin-komiteen havde vurderet Grubleren til at være falsk. Denne tavshed er imidlertid ikke retsstridig, konkluderer retten.

I dommen lægges også vægt på, at det berømte auktionshus i London ifølge en erklæring til New Scotland Yard har erklæret, at man ikke har anmeldt sig udsat for forsøg på bedrageri. Christie's betragter sig ikke som del af sagen.

/ritzau/