Eks-departementschef bakker op om flere politiske embedsmænd

»Jeg er fuldstændig enig i, at det faste embedsværk i dag har for meget politisk indflydelse. Forklaringen er, at embedsmænd i dag er hovedaktør i at forme politikken. Værdier, retninger og ansvaret for politikken er formelt set politikernes ansvar, men i dag foregår udformningen af politikken hos det neutrale embedsværk i maskinrummet,« siger Jørgen Rosted til Berlingske Nyhedsbureau.

I Danmark værner man om et neutralt embedsværk, hvis opgave traditionelt har været at informere om, hvad der var op og ned i faglige sager. I dag bliver den politisk-taktiske rådgivning mere og mere omsiggribende, og de embedsmænd, som varetager den opgave, burde ikke også have ansvaret for den neutrale faglige rådgivning, mener Jørgen Rosted.

»Hverken Venstres eller Socialdemokratiets ordfører går ind i, hvordan man vil løse opgaven med flere politisk udpegede embedsmænd. Jeg mener, man bør få en kommission til at se på, hvordan det foregår i andre lande. Man har politiske kabinetter i Centraleuropa, man har statssekretærer i Sverige, og man har juniorministre i England. Der er mange erfaringer, vi kan lære af,« siger han.

Venstres Karsten Lauritzen (V) og Socialdemokraternes Jacob Bjerregaard (S) foreslår i Jyllands-Posten onsdag, at man blandt andet kan indføre såkaldte viceministre, der skal hjælpe ministrene med at tænke og udvikle politik. Men den løsning vil ifølge Jørgen Rosted ikke fungere alene.

»En minister mere i ministerierne vil ikke gøre den store forskel. Hvis man derimod får flere politisk udpegede faglige eksperter ind i ministerierne til at hjælpe med politikudviklingen, så vil man kunne flytte selve politikudviklingen væk fra det faste embedsværks skuldre,« siger Jørgen Rosted.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), forklarer til Jyllands-Posten, at flere politiske embedsmænd ikke er regeringens politik.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip