Eks-direktør udpeger et par tiltalte i PKK-sag

Et par af de tiltalte kurdere i sagen om millionstøtte til PKK har været med til at indsamle penge blandt forretningsdrivende.

Det siger den tidligere direktør i tv-stationen ROJ TV, Manuchehr Zonoozi, under en afhøring onsdag i Københavns Byret.

Zonoozi var anklagemyndighedens trumfkort i terrorsagen mod ROJ TV, og nu optræder han også som vidne i den efterfølgende straffesag mod 10 kurdiske mænd.

De anklages for at have indsamlet og formidlet i alt 140 millioner kroner til PKK, som står på terrorlisterne. Mændene nægter sig skyldige.

Under nævningesagen i byretten er den hvidhårede og jakkesætklædte eks-direktør med den iranske baggrund beskyttet af flere civilklædte betjente.

Ved du, hvem der har samlet penge ind, spørger en af anklagerne, Stig Fleischer.

- Det var nogle af dem, der sidder i lokalet her, lyder svaret.

Zonoozi nævner den hovedtiltalte, en mand på 52 år. Faktisk var han selv nogle gange ude at køre med den 52-årige under besøg hos forretningsdrivende, for eksempel ejere af pizzeriaer, som afleverede 5000 eller 7000 kroner.

- Det var frivilligt, fortæller Manuchehr Zonoozi om betalingen. Også den ældste af de tiltalte, som kaldes onkel, og en tredje var ude som indsamlere i de kurdiske miljøer.

Eks-direktøren må vende sig i vidnestolen og kigge rundt i retslokalet, da han spørges, om han kan genkende andre.

- Det tror jeg nok, siger han om en fjerde - og det får en af forsvarerne til at sige, at det jo er gætteri.

- Det er første gang, jeg ser ham, siger Zonoozi om endnu en af de tiltalte.

Han blev fyret som chef i ROJ TV i 2008.

Det vil sige, at han var væk fra tv-stationen i den periode, hvor de 10 ifølge tiltalen har skrabet store beløb sammen. Hvert år fra 2009 til 2012 skal der være hentet mindst fire millioner kroner blandt kurdere i Danmark, hævder anklagerne.

Fra Zonoozis tid på den kurdiske tv-station mener han, at det årlige beløb højst løb op i tre millioner kroner.

Han fortæller også, at han under et møde i Kandi-bjergene i Irak i 2006 blev klar over, at PKK styrede de fonde, som betalte for driften af ROJ TV.

De to selskaber bag tv-stationen blev sidste år hver idømt bøder på fem millioner kroner, fordi ROJ TV reelt var overtaget af PKK. Sendetilladelsen blev også inddraget.

/ritzau/

Dagens Gossip