Eks-generaler i brev til Obama: Luk Guantanamo

31 pensionerede ledere fra det amerikanske forsvar opfordrer præsident Barack Obama til at overholde sit løfte om at lukke Guantanamo-fængslet. Blandt andet ved at fremskynde processen med at få flyttet de fængslede, skriver de i et brev.

- Vi sætter pris på, at vores ledelse over det seneste år igen har fastslået, at Guantanamo skal lukkes, skriver de tidligere generaler og admiraler i brevet, der er offentliggjort af menneskerettighedsorganisationen Human Rights First.

- Guantanamo er ikke i USA's interesse. Så længe det er åbent, vil Guantanamo underminere USA's sikkerhed og status som en nation, hvor menneskerettigheder og retssikkerhed betyder noget, lyder det videre i brevet.

Gruppen af generaler var for fem år siden vidner til, at Obama i sit ovale kontor underskrev ordren om at nedlukke Guantanamo og samtidig forbød tortur under afhøring.

Men fængslet på USA's flådebase i det sydøstlige Cuba består stadig. Delvist på grund af stærk modstand blandt nogle medlemmer af Kongressen.

155 af de i alt 779 anholdte, der blev sendt til militærfængslet, er fortsat bag tremmer. 55 af de indsatte er godkendt til løsladelse.

Kongressen fjernede i december nogle af de besværlige regler for at flytte de fængslede fra Guantanamo. Dermed fik Obama mere råderum til at gennemføre sit løfte.

De tidligere officerer appellerer til, at Obama så hurtigt som muligt får flyttet de indsatte, der ikke længere bliver set som en trussel.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip