Eks-minister: Vi er taknemmelige for Anker

- Han slog fast, at Socialdemokratiet ligger til venstre for midten. Jeg tror, at mange er taknemmelige for Anker, og jeg vil på deres vegne udtrykke det med to ord: "Tak, tillidsmand".

Sådan lyder den tidligere socialdemokratiske forsvars- og udenrigsminister Kjeld Olesens sidste ord til Anker Jørgensen, da den forhenværende statsminister bisættes i Grundtvigs Kirke i København lørdag eftermiddag.

I Kjeld Olesens øjne var Anker Jørgensen ikke den sidste arbejder i Statsministeriet for ingenting. Den tidligere fagforeningsmand formåede nemlig at sætte et klart socialdemokratisk aftryk på det danske samfund, som stadig kan ses i dag.

- Politiske modstandere har forsøgt at skabe en myte om, at hans indsigt i samfundsøkonomi var begrænset. Det er heldigvis blevet modbevist af eksperter. Trods det smalle økonomiske råderum fik vi SU, efterløn og femte ferieuge, siger Kjeld Olesen.

Selv om Anker Jørgensen hidtil er blevet hædret for sit arbejde, så understreger Kjeld Olesen, at danskerne ikke beundrede ham fra dag ét.

- Man troede, at manden måske var en god fagforeningsmand, men næppe kunne gøre det som statsminister.

- Sej som han var, kæmpede han videre, og op i gennem 70'erne skete der noget forunderligt. Anker ville ikke ændre sig, men befolkningen begyndte at få øjnene op for, at han havde noget særligt, siger han til de hundredvis af gæster, der er samlet for at sige et sidste farvel til Anker Jørgensen.

/ritzau/

Dagens Gossip