Eks-PET-chef: Ministers terroristforklaring holder ikke

Tidligere PET-chef Frank Jensen afskriver justitsminister Mette Frederiksens (S) udsagn om, at dansk politi står over for en "ny type gerningsmand".

På pressemødet om Rigspolitiets redegørelse for myndighedernes arbejde under attentaterne i København, udtalte ministeren, at politiet ikke var forberedt på gerningsmanden, fordi han repræsenterer en ny type gerningsmand, der "ikke afskrækkes af bevæbnet politi".

Men det udsagn piller Frank Jensen nu ned. Han mener ikke, det kunne komme bag på nogen i politiet, at Omar Abdel Hamid El-Hussein, der formodes at stå bag attentaterne, handlede, som han gjorde.

- Jeg kan ikke rigtig se, hvad der er nyt i det. Det er almindeligt ved en terroraktion, at der er nogen, der angriber med våben, og som vil dræbe.

- De er villige til at ofre deres eget liv, og de er også villige til at angribe politiet. Det har man kendt til i mange år, siger Frank Jensen, der i dag er analytiker for TV2.

Han mener, at det eneste, der kan være kommet bag på politiet, var, at gerningsmanden var i besiddelse af et automatvåben. Men det er ikke nok til at tale "om en ny type gerningsmand".

Frank Jensen er i det hele taget ikke imponeret af politiet og PET's ledelse, efter han har læst redegørelsen fra Rigspolitiet.

- Man laver en fejlagtigt vurdering, siger han blandt andet om politiets indsats ved Krudttønden på Østerbro.

Heller ikke kommandoerne til det udkommanderede politi ved den københavnske synagoge er Frank Jensen imponeret af.

- Da man så lang tid efter får skærpet bevogtningen, går det også på en eller anden måde galt. Der er man på trusselsniveau 5, men betjentene får at vide, at man skal være "synlige og tryghedsskabende", siger Frank Jensen.

Han mener, der skulle have været langt mere politi ved synagogen, og at beskeden til dem skulle have været langt klarere.

- Man skulle have sagt til dem: Vi kan frygte, at der sker et terrorangreb, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip