Eks-politimand i fængsel for at sælge falske bombedetektorer

»Det var et afstumpet selvtillidstrick, der promoverede en falsk følelse af tryghed, og som har bidraget til død og tragedier« lød det blandt i begrundelsen fra dommer Richard Hone ifølge BBC ved strafudmålingen.

Han kaldte desuden beløbet på en lille halv milliard kroner, som McCormick i alt indkasserede ved salg af cirka 7.000 falske bombedetektorer, for »vanvittigt«.

»Produktet var ubrugeligt, indtjeningen vanvittig, og derfor skal du som svindler dømmes strengest muligt,« sagde Richard Hone ifølge BBC.

Detektorerne blev solgt til flere forskellige lande, herunder Afghanistan, Irak, Pakistan, Libanon, Mexico og Thailand, men det var især Irak, som var en flittig kunde hos McCormick. Det irakiske styre skulle således have købt for omkring 350 millioner kroner over tre år.

Ifølge McCormick, som tilsyneladende har været en meget dygtig sælger, kunne detektoren bruges til stort set alt. Både sporing af sprængstoffer, narko og endda elfenben. Detektorerne er derfor blevet brugt mod vejsidebomber i Thailand, til sporing af narko i Mexico og sågar til sikkerhedstjek i en lufthavn i Pakistan.

I flere af aftagerlandene har der efterfølgende været beskyldninger om korruption hos embedsmænd og ministerier på grund af købene af de ubrugelige detektorer, men indtil videre er ingen kommet til at stå til ansvar for de meget dårlige investeringer.

57-årige James McCormick har siden afsløringen forarget med sin ekstravagante livsstil, der blev finansieret af de falske detektorer. Han boede i den idylliske engelske by Bath i et hus til 30 millioner kroner og havde desuden et landsted i Somerset til cirka 17 millioner kroner.

Al eksport af den falske bombedetektor er siden afsløringen blevet stoppet, men ifølge BBCs oplysninger er nogle af detektorerne stadig i »brug« flere steder i verden.

Dagens Gossip