Eksofficer glæder sig over forsvarschefens indrømmelse

Anders Kærgaard var selv med på operation Green Desert i Irak i november 2004, hvor overgrebene fra de irakiske sikkerhedsstyrker fandt sted, og fremlagde i oktober 2012 videoen, som forsvaret indtil da nægtede kendskab til.

»Det er godt, at Peter Bartram som forsvarschef indrømmer, at der er begået fejl, og det er et vigtigt skridt i den rigtige retning i den her sag, som formentlig kommer til at løbe et stykke tid endnu,« siger Anders Kærgaard til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det er vigtigt, at Peter Bartram tager det første skridt, der kan føre til en ordentlig behandling af irakerne,« fortsætter Anders Kærgaard med henvisning til den gruppe irakiske fanger, der anklager det danske forsvarsministerium for at have udleveret dem til den mishandling, som de irakiske sikkerhedsstyrker stod bag, mens danske soldater så til.

Anders Kærgaard sagde samtidig med præsentationen af videoen, at den daværende chef for den danske bataljon i Irak, John Dalby, blev informeret om videoen og overgrebene. Men det er der ifølge Peter Bartrams redgørelse ikke noget, der tyder på.

»Der er ikke fundet dokumentation for, at enhedens (DANCON/Irak, hold 4) chef var vidende om brug af videooptagelse eller fik forevist den videooptagelse, der blev offentliggjort i oktober 2012,« skriver Peter Bartram og supplerede torsdag morgen på TV 2 News.

»Vi har ikke fundet nogen skuffe med film eller sådan noget«.

Men det giver Anders Kærgaard ikke meget for.

»Forsvarschefen kan jo ikke vide andet, end det han læser i dokumenterne og får at vide af John Dalby, og så er det nemt at gå tilbage og se, at der altså blev løjet allerede i 2004 af den danske kampgruppe, som jeg selv var en del af,« siger den tidligere efterretningsofficer.

Ifølge Anders Kærgaard fik John Dalby besked om overgrebene og videoen på samme dag, som operation Green Desert fandt sted.

»Det er beskæmmende, at der fortsat er fokus på en videooptagelse, når man måske hellere skulle spørge, om John Dalby vidste, at der foregik overgreb. Og til det kan man tydeligt svare: Ja, det vidste han,« siger Anders Kærgaard og fortsætter:

»Den melding får han fra to danske officerer, der står ude ved kameraoptagelsen«.

John Dalby har tidligere afvist at have kendskab til videoen, men Anders Kærgaard håber, at redegørelsen fra Peter Bartram vil føre mere med sig.

»Nu håber jeg, at forsvarsministeren og statsministeren træffer en beslutning om, at det her skal hastebehandles, og at det skal gøres ordentligt,« siger Anders Kærgaard.

Dagens Gossip