Ekspert: Abort-skyderi sætter streg under betændt debat

Skyderiet mod abortklinikken i Colorado er et symptom på den følelsesladede debat om abort i USA, som igen er blevet aktualiseret i medierne den seneste måneds tid.

Det vurderer USA-ekspert Mette Nøhr Claushøj, der er selvstændig kommentator og master i internationale forhold og amerikansk politik fra Columbia University, over for Ritzau.

- Planned Parenthood-klinikker er virkelig blevet genstand for abortdebatten i år. Republikanerne vil have, at den offentlige støtte til klinikkerne skal stoppe, siger hun.

Lørdag morgen stormede en gerningsmand en abortklinik i Colorado Springs. To civile og en betjent blev dræbt ved skyderiet.

Klinikkerne, der drives af nonprofit-organisationen Planned Parenthood, udfører ikke kun aborter, men giver også kvinder forskellige muligheder for prævention og gynækologiske undersøgelser.

Men republikanerne har fyret op under debatten ved at sige, at al offentlig støtte til klinikkerne skal sløjfes, fordi de også udfører aborter.

- Det har været meget oppe i medierne det sidste stykke tid, fordi republikanerne har talt meget om det i deres debat, siger Mette Nøhr Claushøj.

Hun vurderer, at debatten vil komme til at fylde meget ved det kommende præsidentvalg.

Abortdebatten er blandt andet meget følsom i USA, fordi nogle blandt demokraterne og på venstrefløjen vil tillade aborter helt op til fødslen.

- Demokraterne vil sige, at republikanerne har et forældet kvindesyn og vil have kvinderne tilbage til kødgryderne. Hvis du spørger højrefløjen, vil de sige, at det handler om mennesker, og at der er et massedrab i gang, siger Mette Nøhr Claushøj.

Hun forklarer samtidig, at grunden til at debatten er blevet aktualiseret igen, skyldes den kristne højrefløj i USA.

- Debatten er betændt. Den kristne højrefløj mister indflydelse i USA, men har stadig et solidt tag i det republikanske parti, siger Mette Nøhr Claushøj og kalder abortmodstanden for en af den kristne højrefløjs "sidste bastioner."

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip