Ekspert advarer mod løndumping ad bagdøren

»Problemet er, at vi har en bagdør, som virksomheder kan bruge til at dumpe lønnen. Det sker blandt andet ved, at de oftest uden videre kan ansætte dem, de vil, uden først at slå jobmulighederne op offentligt. Sådanne lukkede rekrutteringssystemer er hyppigt anvendt og noget politikerne bør se nærmere på,« siger han.

Professorens udmelding kommer, efter at det mandag kom frem, at Aarhus Kommune gennem offentligt udbud har hyret et byggefirma, der efterfølgende har ansat polske medarbejdere til 125 kroner i timen. Jobbene er ikke tilbudt danskere, og 3F i Aarhus betegner desuden lønnen uacceptabel.

I dag kan eksempelvis kommunalpolitikere beslutte, at en kontrakt skal indeholde en såkaldt social klausul, som forpligter de enkelte virksomheder til blandt andet at ansætte danske medarbejdere. Men det sker ikke tit nok, understreger Henning Jørgensen.

»Man kan jo passende spørge, om ikke det skulle være politisk bestemt, at alle stillinger i forbindelse med offentlige opgaver var synlige og mulige at søge for danske lønmodtagere. Sådan er det jo ikke i dag. Det vil særligt være klogt, når man ved, hvor mange store byggerier, der skal bygges de kommende år,« siger han.

I 3F i Aarhus kritiserer man timelønnen på 125 kroner for at være for lav, selv om den er højere end overenskomstens mindsteløn. Man kan ikke leve af et arbejde for 125 kroner i timen, lyder det fra faglig sekretær i 3F i Aarhus, Niels Eliasen.

Den udmelding får Socialdemokraterne til at kritisere 3F for at opfordre sine medlemmer til at afvise at tage lavtlønnede job.

»Ledige på dagpenge skal være til rådighed for arbejdsmarkedet, og derfor bør man også takke ja til et job, selv om lønnen er lavere, end man ønskede,« siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

Den kritik forstår Henning Jørgensen.

»Hvad der er aftalt i overenskomsten, er selvfølgelig det, der gælder. Hvis man reelt set takker nej til et jobtilbud, fordi der er tale om mindsteløn, så risikerer man at få en rådighedssag på halsen. Men i den her situation var der ikke tale om åbne jobmuligheder,« påpeger han.

I Enhedslisten kritiserer man omvendt Aarhus Kommune for at dumpe lønnen ved at vælge firmaer, der benytter sig af polske ansatte, der gerne vil arbejde for mindsteløn.

»Det her er et udtryk for, hvordan Aarhus Kommune er med til at forringe arbejdsforholdene. Det står klart, at de arbejdsforhold, som Aarhus Kommune tilbyder her, er væsentlig dårligere end dem, man sædvanligvis har andre steder i Aarhus,« siger gruppeformand Per Clausen (Ø).

Dagens Gossip