Ekspert advarer mod nyt slutspil i Afghanistan

Sådan lyder vurderingen fra professor i militære studier Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet, efter at afghanske styrker tirsdag har overtaget ansvaret for sikkerheden i landets sidste 95 distrikter.

»Vi kan forvente, at Taleban og regeringen i Kabul har en kamp at kæmpe færdig, selv om vi nu tager hjem,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

»Når man overlader ansvaret for sikkerheden til afghanske styrker, er det et udtryk for, at man ikke orker den her krig mere. Det amerikanske og britiske statsbudget har ikke råd til at føre den her krig længere. Særligt fordi de ikke opnår de resultater, de gerne ville. Derfor trækker de sig tilbage efter egen tidsplan snarere end efter den afghanske tidsplan,« siger han.

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, betegner i en tale den afghanske overtagelse af sikkerheden som en milepæl i en 12 år lang konflikt, der strækker sig tilbage til terrorangrebene på USA og Washington 11. september 2001. Men ifølge Mikkel Vedby Rasmussen vil overdragelsen næppe sætter en stopper for de blodige angreb fra oprørere i Afghanistan.

Så sent som tirsdag morgen har et selvmordsangreb i hovedstaden Kabul kostet adskillige mennesker livet, påpeger han.

»Angrebet i Kabul er et udtryk for, hvor gode Taleban er til at markere sig på strategiske tidspunkter. Eksplosionen er også et udtryk for, at der nu vil starte en ny kamp om magten. Forskellen er bare, at kampen nu skal kæmpes mellem afghanske styrker og Taleban,« siger professoren.

NATOs generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, befinder sig tirsdag i Afghanistan, hvor han markerer overdragelsen af sikkerhedsansvaret til den afghanske regering.

»Jeg er stolt over at være i Afghanistan på denne dag. Det er en vigtig milepæl,« skriver Anders Fogh Rasmussen på Twitter.

»Der er stadig mange udfordringer foran os,« tilføjer han.

Generalsekretæren har i fællesskab med den amerikanske præsident Barack Obama aftalt at holde et topmøde om sikkerheden i Afghanistan. Her vil man blandt andet diskutere, hvordan man fremadrettet kan træne afghanske styrker til kampen mod Taleban. Mødet vil blive afholdt næste år.

Dagens Gossip