Ekspert: Angreb på inspektører puster til ilden

Det vurderer mellemøstforsker Helle Malmvig, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»Det presser citronen yderligere, men jeg har svært ved at tro, at det ender med en egentlig militær intervention. Tonerne fra USA og flere europæiske lande lyder mere på et Kosovo-scenarie, hvor der ikke indsættes kamptropper på jorden, men bombes fra luften,« siger Helle Malmvig.

Mandag oplyste en FN-talsmand, at uidentificerede snigskytter skød mod de FN-inspektører, der er i Syrien for at undersøge meldinger om brug af kemiske våben i en forstad til Damaskus onsdag. Der er ingen forlydender om sårede.

»Det første køretøj med inspektører af kemiske våben blev med overlæg skudt mod flere gange af uidentificerede snigskytter,« siger talsmanden ifølge flere internationale medier.

Det er ikke første gang, at FN-personale er blevet beskudt i Syrien, siden konflikten brød ud for over to år siden.

»I foråret blev der også skudt mod FNs mission på grænsen mellem Syrien og Israel, hvorefter flere lande trak deres enheder tilbage. I et land som Syrien, hvor der er borgerkrig, og hvor regimet ikke har kontrol over alle områder, så kan der jo skydes fra både den ene og den anden part. Men det her er en højtprofileret gruppe af FN-inspektører, og da hele verdens øjne er rettet på dem, må mandagens angreb kaldes usædvanligt,« vurderer seniorforskeren.

Efter angrebet nåede inspektørerne frem til det område i Damaskus, hvor kemiske våben angiveligt er blevet brugt. Eksperterne er gået i gang med at undersøge ofrene for det formodede giftangreb.

Holdet, der i alt består af 20 eksperter i kemiske våben, og som har svenskeren Åke Sellstrom i spidsen, er alle klædt i blå FN-uniformer og er ledsaget af syriske sikkerhedsstyrker og en ambulance.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip