Ekspert: Anholdt piratbagmand kaprede dansk skib

Pirat-bagmanden Mohamed Abdi Hassan, bedre kendt som Afweyne eller Big Mouth der blev arresteret i Belgien lørdag, har også kapringen af den danske coaster Danica White med fem danske søfolk om bord på samvittigheden.

Det siger direktør i det internationale efterretningsfirma, Risk Intelligence, Hans Tino Hansen.

- Afweyne har som stifter og leder af gruppen Somali Marines, der er en ren piratgruppe, stået bag masser af skibskapringer. Set med danske øjne er den mest interessante Danica White, siger Hans Tino Hansen til Ritzau.

Spørgsmål: Kan man konkludere, at Afweyne var en af dem, der fik løsesummen fra Danica White?

- Det kan man godt, svarer Hans Tino Hansen.

Hos Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet vil man hverken be- eller afkræfte oplysningerne om, at den berygtede piratbagmand stod bag kapringen af det danske skib.

- Det har vi ingen kommentarer til på nuværende tidspunkt, siger vicestatsadvokat Per Fiig fra Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet til Ritzau.

Coasteren Danica White fra rederiet H. Folmer og Co blev kapret den 1. juni 2007 i Det Indiske Ocean godt 200 sømil fra den somaliske kyst. Der blev frigivet efter 83 dage for en løsesum på omkring fire millioner danske kroner.

Afweynes ældste søn, Abdulkadir Mohamed Afweyne, er også aktiv i pirateriet.

Ifølge direktør Hans Tino Hansen var han med i det investor-konsortium, der 12. januar 2011 kidnappede de seks søfolk fra den danske coaster Leopard fra rederiet Shipcraft.

Søfolkene, heraf de to danskere Søren Lyngbjørn og Eddy Lopéz, sad tilfangetaget i to år, tre måneder og 18 dage før, de den 30. april i år blev købt fri for en løsesum på, hvad der svarer til omkring 39 millioner kroner.

Det var udsigten til at få sit liv skildret i en dokumentarfilm, der lokkede den berygtede pirat fra Somalia til Bruxelles, hvor han blev anholdt sammen med sin magtfulde medsammensvorne, Mohamed Aden "Tiiceey."

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip