Ekspert: Attentatmand ligner en håbløs amatør

Det har været meget tæt på, men det lykkedes ikke attentatmanden at dræbe Lars Hedegaard.

Angiveligt har der været problemer med pistolen og et skud er ramt forbi formanden for det islamkritiske Trykkefrihedsselskabet.

Attentatet bringer mindelser om drabsforsøget på Kurt Westergaard i starten af 2010. Her trængte en somalisk mand ind i tegnerens hjem og forsøgte at dræbe ham med en økse.

- Nu er der ikke noget, der er bekræftet endnu, så vi ved ikke, om det er islamistisk terror. Men det tyder igen på, at vi har at gøre med en håbløs amatør. Det var tilfældet i attentatet på Kurt Westergaard og efter hvad jeg har hørt, så ligner det en håbløs amatør, der har angrebet Lars Hedegaard, siger tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, til Newspaq.

- Det ligner en person, der har forsøgt at handle på egen hånd, men som ikke er lykkedes. Det samme har vi set ved terrorforsøget i Sverige og på Times Square i New York, hvor det ikke lykkedes for disse 'lonely riders'.

Han siger, at islamister ingen operationel kapacitet har i Danmark og i stedet opfordres til at gribe til våben alene.

Hans Jørgen Bonnichsen frygter, at sagen kan piske en stemning op. Han opfordrer til at trække vejret en ekstra gang, inden lovgivning og andet strammes.

- Vi skal passe på med, at vi ikke overdriver det her og medvirker til at knække ytringsfriheden. Men det er meget beklageligt, siger han.

At Lars Hedegaard bliver forsøgt myrdet overrasker ikke den tidligere PET-chef. Han vurderer dog, at andre medlemmer af Trykkefrihedsselskabet ikke er i samme umiddelbare fare.

- Lars Hedegaard er i høj grad frontfiguren, der mange gange har optrådt i medierne med islamkritik. Jeg tror ikke, at andre medlemmer, der ikke er lige så fremtrædende er i samme farer. Man ser normalt, at attentatmænd går efter hovedpersonerne, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Det er nu en helt klassisk efterforskning, der venter for PET.

- Nu træder det helt klassiske procedurer i kraft i PET, hvor man hurtigt vil indsamle spor og beviser i sagen. Det kan komme på tale, at Lars Hedegaard ligesom Kurt Westergaard, skal bevogtes døgnet rundt, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

 

Dagens Gossip