Ekspert: Boehner kan have løsningen på amerikansk krise

»Det kan vare få dage, før republikanere bliver bløde i koderne og på en eller anden måde leder efter en kattelem ud af konflikten, eller de kan holde stand i flere uger ligesom sidste gang i 1996,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Han ser en mulighed i, at den republikanske leder i Repræsentanternes Hus, John Boehner, vælger at lade alle medlemmer stemme i stedet for kun at søge flertal blandt sine partifæller.

»Det kræver sandsynligvis kun, at 18 republikanere falder fra og sammen med demokraterne stemmer for en finanslov uden krav til forsinkelse af Obamacare. Men så vil Boehner nok ofre sin egen politiske karriere,« fortæller Niels Bjerre-Poulsen.

Nedlukningen koster mindst 300 millioner dollar dagligt, men de økonomiske konsekvenser kan blive langt større, når USA rammer gældsloftet 17. oktober. Hvis det sker, løber USA populært sagt tør for penge, og hvis ikke gældsloftet hæves, vil USAs økonomi gå helt i stå med alvorlige globale konsekvenser som resultat, skriver b.dk. Republikanerne har således også truet med at stemme imod at hæve gældsloftet, hvis ikke der forhandles om sundhedsreformen.

»De økonomiske konsekvenser af det vil være langt mere alvorlige, end at regeringen nu lukker ned. Men om republikanerne vil være parat til at bruge hammeren, afhænger af, hvordan det her første forløb falder ud,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Selvom 800.000 offentligt ansatte bliver sendt hjem på ulønnet orlov, påvirker lukningen ikke strengt nødvendige stillinger, som får det amerikanske samfund til at køre rundt. Det betyder eksempelvis, at alt militært personale stadig vil være på job og få udbetalt løn til tiden, lover præsident Barack Obama.

»Truslerne mod vores nationale sikkerhed har ikke ændret sig, og vi har brug for jer til at være klar, hvis der skulle ske noget,« sagde Barack Obama ifølge AFP i en videobesked til sine udsendte tropper tirsdag morgen.

Omvendt vil der ikke være ansatte til at tage sig af nye ansøgninger om sociale ydelser, og forespørgsler til skattevæsnet vil heller ikke blive besvaret. Også nationalparker og nationale zoologiske haver lukkes ned.

Niels Bjerre-Poulsen ser sammenbruddet som et billede på, at det amerikanske topartisystem er i dyb krise.

»Det amerikanske system har udviklet sig til det, som nogen har kaldt »government by crisis«, hvor man skaber kriserne for at få maksimum indflydelse. Obamacare er jo for længst lov og uddebatteret, men håbet for nogle republikanere er, at man kunne spænde ben for de her budgetforhandlinger til sidste øjeblik, så man havde kniven mod struben på demokraterne og præsidenten,« forklarer han.

Sundhedsreformen er Obamas mærkesag og betyder, at godt 35 millioner amerikanere, som indtil nu har stået uden for sundhedssystemet, kan få en sygeforsikring, uanset hvilken helbredstilstand de er i.

Dagens Gossip