Ekspert: Britisk Irak-kritik klistrer til Danmark

Skrevet af admin

06/07/2016

Mest læste i dag

En graverende kritik af den britiske krigsdeltagelse i Irak kan i store træk overføres direkte til den danske deltagelse i Irak-krigen. Det vurderer professor i international politik Ole Wæver.

- Vi kan overføre stort set det hele. Mens vi venter på at få en eller anden dansk undersøgelse, så må vi nok antage, at det meste af det her også gælder for Danmark, siger han.

Onsdag fremlagde diplomaten John Chilcot en rapport, der baserer sig på syv års efterforskning, af den britiske deltagelse i Irak-krigen, der blev indledt i 2003.

I rapporten kritiseres det blandt andet, hvordan briterne valgte at tage ansvar for det sydøstlige område i Irak, hvor også danske tropper var udstationeret under britisk kommando nord for byen Basra.

Andre kritiske konklusioner om den britiske indsats kan også hæftes på den danske indsats.

Heriblandt at mulighederne for en fredelig løsning ikke var udtømt, inden krigen blev påbegyndt.

- For Danmarks vedkommende gjaldt det også, at man ikke havde ret i, at vi var nødt til at gribe til krig, fordi alle andre midler var brugt op. Det var den samme verden vi befandt os i, siger Ole Wæver.

Danmarks grundlag for at gå i krig var også lige så usikkert som det britiske.

- Vi havde jo ikke en masse danske uafhængige efterretningskilder. Vi baserede det i høj grad på de britiske og de amerikanske efterretninger. Så når deres var fejlagtige, så var vores det jo mindst lige så meget, siger Ole Wæver.

Derudover mener han, at Danmark ligesom briterne får kritik for, at man skulle have behandlet den juridiske ekspertise, der advarede om krigen, langt mere seriøst.

Også i Danmark har krigen i Irak været genstand for undersøgelse.

Først med den nu skrinlagte Irak - og Afghanistankommission, der aldrig blev færdiggjort, og siden med den nuværende historiske krigsundersøgelse, der er igangsat af blå blok.

Netop i lyset af den britiske rapport har partierne i rød blok kritiseret, at regeringen ikke genåbner Irak- og Afghanistankommissionen. Men Ole Wæver mener ikke, at en historisk undersøgelse vil være forgæves.

- Den nye undersøgelse er egentlig tættere på den britiske undersøgelse end den gamle var. Så jeg mener ikke, undersøgelsen er så langt fra målet. Nu er vi bare forsinkede, siger han.

/ritzau/