Ekspert: Budgetloven har virket efter hensigten

Skrevet af admin

18/04/2016

Dagens topnyheder

Budgetloven er rigid, utidssvarende og streng, mener kommunerne. De vil af med budgetlofter og i stedet selv bestemme over deres budgetter.

- Naturligvis er det rigidt. Det er lofter jo, lyder det fra Bo Panduro, der er projektchef med fokus på kommunernes økonomiske styring ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora.

Budgetloven gør det muligt for skiftende regeringer at straffe kommuner økonomisk, hvis de overskrider budgetterne.

Det er en utidssvarende ordning, fordi lofterne bliver lagt hvert fjerde år uden mulighed for efterfølgende at justere, siger Kommunernes Landsforening i mandagens Politiken.

Og det er uholdbart i den nuværende situation, hvor de høje asyltal pludselig sætter kommunernes økonomi under pres, lyder argumentet.

- Det er ufleksibelt, fordi den gælder for fire år ad gangen, mens tingene i mellemtiden kan ændre sig. Selvfølgelig er det et problem, når der kommer et stigende pres, men det vil der jo gøre fra tid til anden, siger Bo Panduro.

Han henviser til, at regeringen og kommunerne snart tager hul på de årlige forhandlinger om næste års budgetter.

- Det er nok i det lys, kommunernes udmelding skal ses, siger han.

Budgetloven blev indført i 2012 og har haft den effekt, at kommunerne i langt højere grad har overholdt budgetterne. Før sanktionerne blev indført overskred 96 af 98 kommuner budgetterne for deres serviceudgifter i et eller flere år fra 2007 til 2010.

- Så på den måde kan man sige, at budgetloven har virket. Kommunerne har endda nogle år trådt lidt ekstra på bremsen og brugt mindre end det, de havde lov til at bruge, siger Bo Panduro.

Han pointerer, at også stat og regioner er underlagt budgetloven - og at Danmark har forpligtelser over for EU, når det kommer til at overholde budgetter.

- Den samlede offentlige økonomi skal helst holdes i ro, fordi vi har nogle forpligtelser over for EU. Så det er et slagsmål mellem sektorerne, når den ene sektor er under pres.

Hvorvidt kommunerne også har overholdt budgetterne for sidste år bliver kendt tirsdag, hvor Danmarks Statistik offentliggør driftsregnskaberne for 2015.

/ritzau/