Ekspert: Dagpenge-plan taber igen de svageste

For 5-6000 arbejdsløse danskere, er der ingen hjælp at hente hos politikerne, når dagpengene slipper op efter fire år i 2013.

Op mod 30.000 danskere håbede ellers på at kunne ånde lettet op, efter regeringen og Enhedslisten søndag vedtog en aftale, der skal give dem en hjælpende hånd, når de står til at falde ud af dagpengesystemet i år.

Men ifølge Verner Sand Kirk, der er direktør i brancheorganisationen for danske a-kasser; AK Samvirke, lades de allersvageste i stikken. Nemlig dem som falder for fire-års reglen og ikke to-års reglen.

- Omkring 5-6000 personer får slet ikke gavn af tiltaget, fordi summen af de ydelser, de tidligere har modtaget, når op på fire år. Halvdelen af dem har hverken mulighed for kontanthjælp, seniorjob eller lignende. De mister deres eksistensgrundlag, fortæller han til Newpaq.

Enhedslistens medieordfører, Per Clausen, er godt klar over, at partiets aftale med regeringen ikke tilgodeser alle, men understreger, at partiet ikke har glemt de svageste.

- Jeg synes, det er dybt ulykkeligt, at så mange mennesker falder ud af dagpengesystemet uden, at de har fået en reel chance for at få et arbejde, siger han.

Verner Kirk er ikke imponeret over de beregninger, den tidligere regering har udarbejdet dagpengereformen efter, men som nu viser sig ikke at holde stik i forhold til, hvor mange der falder ud af dagpengesystemet.

- Der var flere ting, der gik galt. Man ignorerede den eksplosive stigning af arbejdsløse, der ville komme som følge af krisen. Beregningerne er lavet i 2009, og allerede dér så man rigtig mange fyringer, efter kurven knækkede for økonomien i 2008. Man burde have forudset de mange langtidsledige, fortæller han.

Ifølge ham antog politikerne, at der ville være op mod 4000, der ville komme i fare for at ryge ud efter fire års dagpenge og ikke de 30.000, der reelt er tale om.

Per Clausen mener, at disse mennesker burde have en jobpulje, som er særligt øremærket til dem, der har været ledige i fire år, så de ikke overhales indenom af de jobsøgende, der kun er i fare for at falde for to-års reglen.

Dagens Gossip