Ekspert: Dagpengemodeller kommer til at koste dyrt

Skrevet af admin

24/06/2015

Mest læste i dag

I begge de modeller, som Dagpengekommissionen ifølge dagbladet Politiken oplysninger overvejer, skal genoptjeningsperioden for retten til dagpenge forkortes.

Men ifølge kommissoriet må dagpengesystemet ikke bliver dyrere samlet set, og derfor mangler man endnu at pege på, hvordan det skal finansieres, siger Kristian Thor Jakobsen, forskningschef i tænketanken Kraka, til Ritzau.

- En finansiering kunne være, at den ret, man får til dagpenge, ikke er helt lige så lang, som den har været.

- Eller man kunne forestille sig, at man skærer i ydelsen, siger Kristian Thor Jakobsen og peger blandt andet på dimittendydelsen, som lige nu er meget fordelagtig for studerende, der kommer fra en SU-ydelse.

Den model, som angiveligt har størst opbakning i Dagpengekommissionen, er den såkaldte "kontomodel", hvor næsten alt arbejde - selv helt korte ansættelser på for eksempel en uge - udløser ret til en periode med dagpenge.

Den vil udløse dagpenge til de mennesker, der ellers normalt må vente i 12 måneder på at optjene dagpengene, og dermed bliver modellen dyrere.

Samtidig med, at der skal findes en finansieringskilde, peger Kristian Thor Jakobsen på, at der i kontomodellen er en faldgrube.

- Kontomodellen kan give anledning til spekulation i dagpengesystemet. Der kunne være nogle, der spekulerede i at tage korte job og så gå på dagpenge, og på den måde cirkle mere ud og ind af dagpengesystemet, siger han.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, Aalborg Universitet, er der dog ikke noget belæg for at tro, at folk vil spekulere i dagpengesystemet.

- Det er en teoretisk frygtsomhed, der kommer fra traditionelle økonomer, der tror, at hvis der er en ordning, er der misbrugsmuligheder, siger han.

Selvom kontomodellen er den model, hvor de forskellige parter i Dagpengekommissionen tilsyneladende bedst kan mødes lige nu, understreger Henning Jørgensen, at man stadig er langt fra en aftale.

- Man er ikke tæt på at slå søm i, for der er store interessemodsætninger her, siger han.

Selvom fagbevægelsen og arbejdsgiverne skulle ende med et samlet forslag til en ny dagpengemodel, venter Henning Jørgensen, at det bliver endnu vanskeligere at finde fælles politisk opbakning til udspillet efterfølgende.

/ritzau/