Ekspert: Danmark kan ikke undgå EUs patentsystem

De danske politikere kan ikke nå til enighed om, hvorvidt Danmark skal gå med i aftalen. Den vil betyde, at de lande, der i februar underskrev aftalen om det nye patentsystem, vil få ét fælles patent, der gælder i alle landene, og én fælles domstol, der skal håndhæve patenterne.

Hidtil har kun Østrig taget det endelige skridt og tilsluttet sig aftalen om den fælles patentdomstol, mens Danmark og de resterede lande endnu mangler.

Mindst 13 lande skal ratificere aftalen, for at EU-patentsystemet skal blive en realitet. Det vil ske, vurderer patentagent Ejvind Christensen, der er en af landets førende eksperter i patentret.

»Og uanset om Danmark tilslutter sig eller ej, så bliver danskerne påvirket af patentsystemet, hvis de bevæger sig uden for Valby Bakke. Det er at stikke folk blår i øjnene, hvis de tror, at de ikke kan blive dømt af patentdomstolen, bare fordi Danmark ikke ratificerer aftalen,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

For nok kan vi vælge, at enhedspatenter ikke automatisk gælder i Danmark, men det sekund danske varer bevæger sig til for eksempel Østrig, så vil varerne blive omfattet af EU-systemet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Og derfor kan virksomheder risikere at måtte stoppe varer på EU-markedet, hvis de krænker et EU-patent, også selvom vi ikke tilslutter os aftalen.

»Det betyder bare, at hvis en dansk virksomhed bliver dømt ved patentdomstolen et sted i Europa, så omfatter dommen ikke Danmark. Men så snart dens produktioner bevæger sig ind i et land, der indgår i aftalen, så gælder patentsystemet, og virksomheden kan blive dømt for at krænke et eventuelt enhedspatent,« siger Ejvind Christensen til avisen.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) proklamerede i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag, at der skal være folkeafstemning om dansk deltagelse i Den Europæiske Patentdomstol 25. maj næste år, hvis det ikke lykkes at opnå politisk enighed om at tilslutte sig domstolen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip