Ekspert: Danskeres bombninger af civile får næppe konsekvenser

Hvis danske F-16-fly har overholdt alle procedurer på en mission i Irak, hvor der muligvis er sket civile tab, får det sandsynligvis ikke store konsekvenser.

Sådan lyder vurderingen fra centerleder på Institut for Militære Studier Henrik Ø. Breitenbauch.

- Krigens love siger, at magtanvendelsen skal være proportionel med de militære mål.

- Så hvis alle procedurer er fulgt, så får det næppe konsekvenser, siger han.

Dog har Forsvaret mulighed for at udbetale erstatning til de efterladte, selvom dette ikke er en pligt, understreger han.

Torsdag aften meddelte Forsvaret, at danske F-16-fly kan have forårsaget civile tab på en mission i Irak i koalitionen mod Islamisk Stat.

Forsvaret oplyser ikke, hvor mange civile der kan være tale om, men Værnsfælles Forsvarskommando siger til Ritzau, at det " ikke er mange", og at "der er tale om enkeltpersoner".

Ifølge Henrik Ø. Breitenbauch er det danske bidrag i Irak underlagt "strenge" restriktioner for at begrænse civile tab.

- For det første har vi ikke bare danske piloter med, som er med til at træffe en beslutning. Vi har også udsendt det, der hedder en "red card holder", der skal sidde og godkende de bombemål, der bliver udsendt fra den irakiske regerings side, forklarer han.

En "red card holder" flyver med ud på missioner og har mulighed for at trække i håndbremsen undervejs, hvis målene ikke lever op til forskrifterne for krigens regler.

- Det er en dansk ekspert i krigens love og teknikken omkring bombningerne, og den person vil altid være til stede, så snart der er danskere ude, siger Henrik Ø. Breitenbauch.

Missionen hvor danske F-16-fly muligvis har forårsaget civile tab er sket 30. august.

Forsvaret meddeler, at koalitionen nu vil iværksætte en undersøgelse af angrebet.

/ritzau/

Dagens Gossip