Ekspert: Der er ikke tale om et atom-gennembrud

Skrevet af admin

16/10/2013

Mest læste i dag

Ved forhandlingerne mellem Iran og FN's Sikkerhedsråd i Genève har iranerne givet udtryk for, at de vil acceptere uanmeldte inspektionsbesøg på landets nukleare anlæg.

Der er dog ikke tale om et gennembrud i forhandlingerne, siger Bjørn Møller, der er seniorforsker i sikkerhedspolitik og atomvåben ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Jeg tror ikke, der er tale om et gennembrud. Jeg har ikke set det med småt i aftalen, men der kan sagtens være nogle faldgrupper. Det kan være noget om, hvilke faciliteter der er omfattet af uanmeldte besøg, siger Bjørn Møller til Ritzau.

Inspektionsvilligheden er en del af den plan, som præstestyret fremlagde til forhandlingerne. I alt fremlagde de tre faser for at få bragt striden om landets atomprogram til en afslutning. Yderligere detaljer i planen er endnu ikke offentliggjort.

Bjørn Møller giver ikke meget for aftalen, som, han synes, er unødvendig. Han tror ikke, den kommer til at ændre det store.

- Hvis Iran vil have atomvåben, så har de det, og hvis de ikke vil, så lader de være. Inspektioner er i den sammenhæng forholdsvis ligegyldige.

- Man skal lade Iran have de atomvåben, som de føler, de har behov for. Det er et fuldstændigt oppustet problem, total ude af proportion, siger han.

Parterne mødes igen 7. og 8. november ligeledes i Genève for at fortsætte forhandlingerne.

- De vil formentlig give sig til at drøfte flere detaljer i det her. Men derefter kommer implementeringen af det, hvor mange ting kan gå galt. Blandt andet fordi man har to regeringer i Iran - den valgte og vogternes råd.

- Hvis de er enige, er der ikke noget problem, men det kan man langt fra gå ud fra, at de er. Det, man kan udlede, er, at Iran med en ny præsident er mere indstillet på at få forbedret forholdet til vesten og i særdeleshed USA.

Seniorforskeren mener, at det eneste, der kan forhindre USA og Iran i at få et mere normaliseret forhold, er Israel.

Ved at true Iran med angreb på deres atomanlæg kan Israel tvinge USA til at tage stilling til sagen, hvilket de formentlig ikke ønsker, siger Bjørn Møller.

Han forventer dog ikke, at det kommer så vidt.

/ritzau/