Ekspert: Disruption i ældrepleje er lettere sagt end gjort

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

I et nyt udspil opfordrer Liberal Alliance til, at nye teknologier skal bruges langt mere i den offentlige sektor.

På samme måde, som Airbnb, Uber og Spotify har rusket op i gamle brancher, såkaldt disruption, vil Liberal Alliance revolutionere eksempelvis ældrepleje og andre velfærdsydelser.

- Vi skal turde lade den offentlige sektor disrupte på samme måde, som mange private sektorer bliver disruptet i dag, siger Liberal Alliances it-ordfører, Christina Egelund, til Berlingske.

Men det er lettere sagt end gjort, vurderer sundhedsøkonom hos Kora Jakob Kjellberg.

- Det er grundlæggende ikke noget galt med tanken om, at man vil gøre arbejdsgangene lettere og fjerne noget bureaukrati. Det viser sig bare, hver gang man prøver, at det er meget svært, siger han.

For virkeligheden har en grim måde at stække store tanker om, hvordan den teknologiske udvikling skal løse sundhedssektorens problemer på.

- Udspillet vil gerne lave det hele om, men hvad skal komme i stedet? Der skal så komme nogle apps og noget "disruption". Men hvad er det? Det virker meget luftigt, ukonkret og koncept-agtigt, siger Jakob Kjellberg.

For når udviklingen sker i det offentlige bliver alting mere kompliceret. Disruption skal tage hensyn til serviceloven, reglerne for offentlige udbud og hele det eksisterende system.

- I et privat system ville jeg bedre kunne se ideen. Men når vi er i det offentlige, så er det en helt anden og mere kompleks verden. Det er lettere at sige ordet disruption, end det er at gøre det i praksis, siger Jakob Kjellberg.

At åbne for reel disuption og et så fleksibelt system, at ny teknologi kan knopskyde og skabe revolutioner, vil dermed kræve en hel omtænkning af det eksisterende.

- Det kan virke, hvis man forestiller sig et helt andet system, end det vi har i dag, hvor man skræller hele det eksisterende system bort. Men så er it-delen det mindste at bekymre sig om, siger Jakob Kjellberg.

/ritzau/