Ekspert: Dom i sag om kursfup sender klart signal

Skrevet af admin

08/06/2016

Dagens topnyheder

Selv om en tidligere bankdirektør blev frifundet og to ledende medarbejdere slipper for straf i en sag om kursmanipulation, så behøver anklageren ikke have røde ører.

Det vurderer seniorrådgiver Lars Krull fra Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

- Jeg ser ikke dommen fra landsretten som et nederlag for anklagemyndigheden. Jeg synes, man får sendt et signal om, at det er organisationen, der skal sørge for, at der ikke sker kursmanipulation, siger Lars Krull.

Sagen er blevet ført af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i daglig tale bagmandspolitiet - ved først Retten i Aarhus og senere Vestre Landsret.

Bankdirektør Per Hermansen og to ledende medarbejdere var tiltalt for at have manipuleret med kursen på bankens aktie over en periode fra 2009 til 2010 ved systematisk at opkøbe egne aktier og derved holde kursen kunstigt oppe.

Per Hermansen blev i 2014 blev idømt 30 dages ubetinget fængsel i byretten. Dommen blev anket til landsretten, og det førte onsdag til et andet resultat. Den tidligere bankdirektør blev pure frifundet.

Det overrasker ikke Lars Krull.

- Som direktør i en bank er man ikke i strafferetlig forstand ansvarlig for alt, hvad der foregår. Og man har ikke i den her sag kunnet bevise, at direktøren har begået noget strafbart, siger Lars Krull.

To ledende medarbejdere blev idømt hver tre måneders ubetinget fængsel ved byretten.

Også her justerede landsretten på byrettes dom.

Vestre Landsret kendte de to medarbejdere skyldige i uagtsom kursmanipulation, men fordi, de ikke havde nogen økonomisk vinding ud af det, og fordi der manglede klare retningslinjer fra Finanstilsynet, har landsretten afgjort, at straffen skal bortfalde.

Lars Krull hæfter sig ved, at Vestjysk Bank, som overtog den nødlidende Aarhus Lokalbank i 2012 - og dermed også dens juridiske forpligtelser - idømmes en skærpet bøde, som af landsretten hæves fra 1 til 2,5 millioner kroner.

- Man har bevist, at der er foregået manipulation, men ikke af hvem. Derfor peger man på, at det er organisationen, der får en skærpet bod, siger Lars Krull.

- På den måde får man vist, at organisationen har et ansvar for, at den indretter sig således, at der ikke sker kursmanipulation. Altså at man har nogle forretningsgange og kontrolprocedurer, der sikrer, at det ikke finder sted, siger Lars Krull.

Senioranklager Jan Henrik Hansen fra bagmandspolitiet siger, at han er tilfreds med, at der er sket domfældelse mod banken.

Han vil nu nærlæse afgørelsen, før han tager stilling til, om dommen skal ankes.

Samme toner lyder fra Vestjysk Bank, der også overvejer, om sagen skal prøves ved den højeste instans, højesteret.

/ritzau/