Ekspert: Drop Christiansborg-fnidder om radikalisering

Skrevet af admin

16/01/2015

Mest læste i dag

Politikerne på Christiansborg er i gang med at svigte den danske befolkning, når det gælder bekæmpelsen af ekstremisme og radikalisering.

Det siger Mehdi Mozaffari, professor og leder af Center for Forskning i Islamisme og Radikalisering ved Aarhus Universitet, efter at regeringens plan mod radikalisering er strandet på fjerde måned.

Striden - som Jyllands-Posten udfolder fredag - består i, at regeringen vil finansiere planen til omkring 60 millioner kroner med penge fra satspuljen.

Men det kræver alle de øvrige partiers tilsagn - undtagen Enhedslisten - og dermed er det politiske spil gået i gang.

Fredag beskylder regeringen og oppositionen gensidigt hinanden for at være årsag til forsinkelsen, og det er det sidste, der er brug for lige nu, siger Mehdi Mozaffari.

- Terrorangrebet i Paris i sidste uge viser, at vi står i en meget alvorlig situation, og at islamister er parate til alt, siger han.

Derfor er der behov for en fælles front, hvor man lægger alt det med højrefløj og venstrefløj til side og står sammen om at bekæmpe den trussel, der jo er lige stor for alle parter. De gør Danmark en bjørnetjeneste, siger Mehdi Mozaffari.

Regeringens handlingsplan omfatter tiltag som mentor-korps, en hotline og et væld af såkaldte exit-strategier og "styrket samarbejde" mellem myndigheder og borgere.

Aben ligger hos Venstre, mener Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

- Det hele ligger klar til at blive ført ud i livet, men så blander Venstre i sidste øjeblik et forhold på Justitsministeriets område ind i det, selvom det ikke har noget med det her at gøre, siger hun.

- Man aner efterhånden et mønster, som vi også så det med regeringens stramninger på familiesammenførings-området, hvor Venstre puster sig op i offentligheden, men hvor den så straks bagefter står på rygcrawl, når tingene bliver konkrete, siger Trine Bramsen.

Venstres retsordfører Karsten Lauritzen fastholder dog, at der ikke er tale om forhalingstaktik og spin.

- Når vi ikke er nået frem til en aftale, er det fordi, at vi ikke mener, at indholdet i regeringens forslag rykker det store.

- Og der er ikke er meget ved at bruge 60 millioner på noget, der ikke kommer til at afradikalisere én eneste.

- Vi er nødt til at sørge for, at pengene bliver brugt fornuftigt. Og det kræver mere end to møder, hvoraf det seneste er afholdt 3. december, siger han.

/ritzau/