Ekspert: Dumpede euro-zone storbanker skal nok klare den

Skrevet af admin

26/10/2014

Mest læste i dag

En række europæiske banker må nu tage hatten i hånden og forsøge at rejse ny kapital, efter at de er dumpet i en omfattende finansiel helbredstest koordineret af Den Europæiske Centralbank, ECB.

Og selvom en dumpekarakter aldrig ser godt ud på karakterbladet, så skal bankerne nok klare den, vurderer seniorrådgiver og forsker ved Aalborg Universitet Lars Krull. Han mener ikke, at Europa i de kommende måneder vil opleve, at storbanker bukker under på stribe.

- Der er 25 banker, som ultimo 2013 dumpede. Deraf har de 12 af bankerne efterfølgende rejst kapital, så de ikke er dumpere længere. Så er der 13 tilbage, som skal lave en kapitalplan. Det kommer ikke som en overraskelse for dem, for enhver bank skal have en kapitalplan alligevel.

- Med den hunger, der er på afkast, så er det klart, at der nok skal være investorer til at hjælpe sådan nogle banker også. Det kommer bare til at koste for bankerne, siger Lars Krull.

ECB har stået for den omfattende helbredstest af i alt 130 banker fra eurozonen. Dermed skulle der være ryddet op i sektoren, inden den europæiske bankunion træder i kraft i starten af november.

De dumpede banker, der nu skal rejse kapital, har to uger til at lægge en plan på bordet for, hvordan de inden for seks måneder kan leve op til kravene fra ECB. Bankerne har ni måneder til at polstre sig nok til at kunne klare det værst tænkelige scenarie for økonomien i stresstesten.

- Der er grund til at glæde sig over, at det samlede testresultat faktisk viser, at selv i et meget, meget negativt scenarie vil den europæiske banksektor samlet set stadig være solvent, siger Lars Krull, som dog samtidig peger på en væsentlig ulempe ved den omfattende helbredstest.

Han mener, at de gode banker får lettere ved at blive endnu bedre, mens de svage risikerer at sidde fast med et stempel som "dårlig" og dermed større omkostninger ved at drive deres forretning.

- Folk vil jo altid gerne investere i nogle, der gør det godt. Når de får billigere adgang til almindelig kommerciel kapital, så bliver det også lettere for dem generelt at gøre det godt i forretningen, siger Lars Krull.

- Der skal nok være investorer til dem, der ligger i bunden, men nu er det ligesom soleklart, at de skal betale mere. De er ikke bare en bank - de er blandt de europæiske storbanker, der klarer sig dårligst, siger han.

/ritzau/