Ekspert: Erdogan får fribillet til at slå ned på fjender

Skrevet af admin

16/07/2016

Dagens topnyheder

Præsident Recep Tayyip Erdogan vil styrke sit greb om magten i Tyrkiet, efter dele af militæret har forsøgt at gennemføre et kup.

Det vurderer Ole Wæver, der er professor i international politik på Københavns Universitet.

- Det er på mange måder en ideel situation som magthaver. Hvis man har overlevet et kupforsøg, har man fået fribillet til at slå ned på sine modstandere, siger professoren.

Sent fredag aften indledte dele af militæret et kupforsøg, der dog ser ud til at være blevet afværget. 161 personer meldes dræbt og 1440 er såret. Desuden skal 104 kupmagere ifølge den fungerende tyrkiske hærchef have mistet livet, og 2839 medlemmer af militæret er tilbageholdt.

Der hersker dog stor usikkerhed om tallene. Præsident Recep Tayyip Erdogan har betegnet kupmagerne som "forrædere", der vil modtage den "højest mulige straf".

- Man kan i princippet pege på hvem som helst og sige, at de var medsammensvorne, siger Ole Wæver.

- Erdogan er ikke den, man er mest tryg ved at give sådan en blankocheck. Han er blevet mere og mere optaget af at samle magten i sine egne hænder og stække enhver kritik, siger han.

Erdogan ønsker at ændre forfatningen, så præsidenten får større magt. Regeringen er desuden blevet kritiseret for at indskrænke pressefriheden, blandt andet overtog staten tidligere på året kontrollen med landets største avis.

For EU er Tyrkiet en vigtig samarbejdspartner, særlig i forsøget på at kontrollere strømmen af flygtninge og migranter. En styrket Erdogan kan besværliggøre allerede vanskelige forhandlinger om, hvad Tyrkiet skal have til gengæld for at hjælpe EU.

- Vi har i forvejen svært ved at håndtere Erdogan. Han vil formentlig blive endnu sværere at håndtere, siger Ole Wæver.

Det står lørdag endnu ikke klart, hvem der står bag kuppet. Erdogan beskylder sin ærkefjende, imamen Fethullah Gülen, for at stå bag, men Gülen nægter at være involveret.

Militæret har flere gange tidligere i landets historie taget magten. En militær elite har set sig som forsvarere for det sekulære demokrati i landet, og har været i opposition til Erdogans parti, AKP, der har islamiske rødder.

- Det første, man tænker, når man hører om et kup, er, at det må være de traditionelle kræfter i militæret, siger Ole Wæver.

/ritzau/